Izložba crteža Veselina Rajovića u GSU Požarevac

  U Galeriji savremene umetnosti 20.06.2019. godine svečano je otvorena izložba crteža pod nazivom PRIMARNI KRIK slikarski prosede na iskustvima istoka i zapada umetnika Veselina Rajovića.

  Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti i viši kustos iz Narodnog muzeja u Požarevcu. Tom prilikom je kazala: „Crtež kao početni ali i krajnji impuls svog rada sagledava Veselin Rajović. Rasterećen potrebom za deskripcijom i naracijom, likovnim preoblikovanjem, u manjoj ili većoj meri, razgrće vidljive slojeve, nalazi ravnotežu između ličnog senzibiliteta i racionalnog poretka slike, umetnik brzo, ali i promišljeno obrađuje površinu papira. Dela Veselina Rajovića su u suštini asocijativno apstraktna, protkana duhovnim i psihološkim potkama iskazanim kroz dinamizovane gestualne poteze. Ekspresionistički tretirani crteži kao mnoštvo slobodnih, raznovrsnih poteza komuniciraju sa belinom papira ostvarujući kontrast i doprinoseći igri likovnih elemenata. Slobodnom, a kontrolisanom strukturom, energijom poteza i suprotstavljanjem bele neboje i crne sveboje postignut je pogled u lični, unutranji doživljaj slike koji stoji na granici zapadnjačkog ekspresivnog poteza i istočnjačke tradicije umetničkog stvaranja tušem na papiru.”

  Nakon izlaganja višeg kustosa posetiocima se obratio Vladeta Živković, slikar i autor kritike u katalogu koji je kazao: “Teme nema. Umetnik transformiše misaono u likovno. Apstraktni koncept je filozofsko promišljanje sveta, koje svojim snažnim asocijativnim zahtevima podstiče posmatrača da sâm pristupi u dešifrovanju ovih “primarnih krikova”. Slobodno date crte, linije, nepravilne kružnice, tačke stoje kao sirovi stvaralački konglomerat dobro utemeljenog koncepta, ili pak kao prasvet sačinjen od nagona, oblikuje polazni motiv za misleni povratak u naše samo biće…I da nema crtačkog zanatskog prosedea (format, kompozicija, ritam, odabrana sredstva, fiksiranje slojeva) i brižnog negovanja postupka i tretmana kao pohvale struci, ovi crteži bi mogli biti susret sa ništavilom, koje samo sebe vaspostavlja. Kako u sebi nose profesionalni kodeks i prosede, doživljavamo ih etički“.

  Foto: GSU

  Biografija umetnika

  Rođen 7. januara 1956. godine u Baru (Crna Gora).
  Diplomirao na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsek slikarstvo kod profesora Nikole Gvozdenovića.

  Diplomirao na Akademiji umetnosti u Prištini 1984. godine kod profesora Muslima Muslićija, odsek slikarstvo.

  Izlagao slike i crteže na 39 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

  Za svoj stvaralački rad nagrađivan više puta.

  Radi kao redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Prištini (Zvečan – Kosovska Mitrovica) na predmetu „Večernji akt“.

  Član je udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS-a.

  Izložba je otvorena do 3. jula 2019. godine. Ulaz u GSU je slobodan.

  KOMENTARIŠI