Radionice sa Micro:bit uređajima u osnovnim školama u Požarevcu

  Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac učestvuje u projektu Digitalni građanin, koji se sprovodi uz finansijsku podršku kompanije Google sa ciljem sa se javne biblioteke u regionu transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece, mladih i odraslih kroz pristup novim tehnologijama i alatima za lokalne zajednice.

  Radionice i projekat u celom regionu sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih – IRIM iz Zagreba i na ovaj način u projekat uključuje ukupno 170 biblioteka, među kojima je 120 iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 sa Kosova. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje čiji je nosilac Fond B92.

  Svaka biblioteka koja učestvuje u projektu dobila je 20 micro:bit uređaja (moćni ručni uređaj, potpuno programabilan, kompjuter u malom, dizajniran od strane BBC-ja i brojnih partnera poput Microsoft-a). spakovanih kao knjiga, koji će moći da se iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje javnih radionica u bibliotekama i školama i 5 “Uradi sam“ BOSON elektronskih setova kao dodatak micro:bit uređajima.

  Katarina Beli, viša diplomirana bibliotekarka i Dragana Glišić Živanović, diplomirana bibliotekarka, održale su radionice za učenike petog i šestog razreda osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Sveti Sava“ iz Požarevca. Radionice su održane u okviru časova informatike sa ukupno 36 polaznika i izazvale su veliko interesovanje kako kod učenika tako i kod nastavnika. U planu je dalja saradnja u vidu organizovanja naprednijih radionica u prostoru Odeljenja za mlade u Biblioteci i u školama početkom naredne školske godine, kao i iznajmljivanje micro:bit uređaja i BOSON setova za korišćenje u nastavi. Učesnici radionica dobili su besplatno članstvo u Biblioteci do kraja 2019. godine.

  Cilj radionica je upoznavanje učenika i nastavnika sa mogućnostima programiranja ovakvih uređaja kroz praktične primere prilagođene uzrastu dece, prijavljivanje za napredne radionice i iznajmljivanje Micro:bit uređaja.

  KOMENTARIŠI