Izložbu „Drugi Balkanski rat na fotografijama i dokumentima“ autora prof. dr Dejana Antića, otvorio je gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović.

Autor prof. dr Dejan Antić koji je i državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je istakao da je na ovim fotografijama predstavljen čitav tok rata ali i događaji koji su prethodili ovom ratu pa sve do velike pobede Srpske vojske. Posebno su istaknute vojne operacije kod Knjaževca i Pirota. Antić je istakao da su tokom svih bitaka Srbi dokazali svoje jedinstvo i da su dolazili jedni drugima u pomoć na frontu. Cela Еvropa je čula za herojstvo i hrabrost srpskih jedinica a pogotvo Gvozdenog puka koji je svoju slavnu tradiciju nastavio i u Prvom svetskom ratu. Antić je na kraju zaključio da ovakve izložbe treba da služe mlađim generacijama kako bi otrgle od zaborava herojstvo i borbu našeg naroda za slobodu i ujedinjenje srpskih zemalja.

Gradonačelnik Saša Pavlović je istakao da je prof. dr Dejan Antić uspeo  da sakupi veliku arhivsku građu koja će posetiocima baciti svetlo na mnogobrojne okolnosti uoči i tokom ovog rata:

Činjenice, oličene u fotografijama i istorijskim dokumentima, prikazuju detalje od priprema srpske vojske, preko objave rata, proklamacije kralja i poziva na opštu mobilizaciju, do odlaska vojske na položaje i samog toka bitke na Bregalnici. Vrednost ovog trenutka u kome se nalazimo poštovani posetioci izložbe, jeste što su pred nama mnogi delovi arhivske građe koji su malo poznati široj javnosti i kao takvi retko do sada prikazivani. O vrednostima i značaju poznavanja sopstvene istorije mislim da ne treba posebno pričati, a ovaj deo naše istorije je značajan upravo zbog toga da bi iz njega izvukli pouke. Ponovo su srpskoj državi, vođene časnim postulatima, moćne svetske sile pokazale da je od istine i pravde njima važnija sopstvena diplomatija i interesi. Ipak, put kojim je tada išla naša zemlja a to je da uvek i po svaku cenu brani svoj narod i granice, nastavio se do današnjih dana.“

Izložba nakon Požarevca odlazi za Zaječar.

KOMENTARIŠI