Izložba fotografija „Moje Braničevo”

Izložba fotografija „Moje Braničevo”

„Svrha izložbe je da izazove suze! Zbog nostalgije, ili suze radosnice, nije važno – samo da niko ne ostane ravnodušan”, kaže Aleksandar Bogdanović.

Baš na Svetog Jeremiju, zavetinu, krsnu slavu Braničeva, sela u opštini Golubac, upriličena je izložba fotografija „Moje Braničevo”. Ova postavka rezultat je rada predanih mladih ljudi koje je potreba za kulturnim sadržajem i čuvanjem tradicije podstakla da podsete starije meštane na neka bolja, mirnija vremena, a njihove potomke upoznaju sa životom predaka.

Pričom ispričanom fotografskim objektivom, organizatori ove izložbe oživeli su duh Braničeva iz perioda njihovih majki i očeva, baka i deka. Fotografije pripovedaju o načinu života i svakodnevici meštana, njihovim običajima i promenama koje je 20. vek doneo ovom mestu.branicevo-fotke

„Svrha izložbe je da izazove suze! Zbog nostalgije, ili suze radosnice, nije važno – samo da niko ne ostane ravnodušan. Na mlađima svet ostaje, pa hajde da ih upoznamo sa životom pre njih. Starijim meštanima smo pokazali, kroz inat i volju, da malo mesto – selo može imati kulturno-obrazovni sadržaj, ali nove generacije treba da se pripreme i nauče da budu čuvari naše baštine”, kazao je jedan od autora ove izložbe Aleksandar Bogdanović.

Fotografije su prikupljane od meštana. U pripremi materijala za izložbu nije postojao manji ili veći doprinos, svi su imali važnu ulogu jer, kako navode organizatori, svačija priča ima podjednaku vrednost.branicevo-fotografije-izlozba-zaprega

Da je izložba uspela svedoči ogromna poseta i zainteresovanost Braničevaca i njihovih gostiju, ali i jedna anegdota.

Najstariji meštanin Braničeva, star 96 godina, deda Branivoje Radovanović rekao je: „Hvala vam, deco, što ste me doveli ovde. Produžili ste mi život, bar još malo”, izazivajući suze okupljenih prijatelja.

Autori izložbe su Jelena Petrović, Zoran Mišić, Vladimir Petrović i Aleksandar Bogdanović a sve pod pokroviteljstvom Mesne zajednice Braničevo, Turističke organizacije „Golubac” i opštine Golubac. I, naravno, uz pomoć svih onih koji su uložili svoje vreme, znanje i veštine.

 

KOMENTARIŠI