Izložba i film „Spomen na glumca“ umesto Glumačkih svečanosti

Izložba i film „Spomen na glumca“ umesto Glumačkih svečanosti

Foto: Urban City / I.P.

Zbog aktuelne epidemiloške situacije izazvane korona virusom tradicionalne Glumačke svečanosti Milivoje Živanović su odložene, ali je u Galeriji Obojene svetlosti požarevačkog Centra za kulturu u petak, 2. aprila otvorena izložba fotografija posvećena Milivoju Živanoviću.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je istakao da će izložba kroz fotografije jednim delom dočarati veličinu talenta glumačkog barda Milivoja Živanovića, kojim je posredno proslavio i Požarevac:

“Ove godine, u njegovu čast, pred nama nije defile najboljih predstava profesionalnih pozorišta, ali to svakako ne umanjuje značaj njegovog nasleđa koje tako ljubomorno čuvamo. Epidemija koja je zahvatila čitav svet, promenila je navike i način života svih nas, ali nastavak tradicije naša je obaveza. Obaveza prema Milivoju i njegovim kolegama, publici, ali i onima koji će publika tek postati.

PREDRAG MIJATOVIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Kovid nam ove godine, kao i prethodne, nije dozvolio da sa glumcima na sceni proslavimo ovu njihovu svetkovinu, ali ćemo prilagođenim programom ipak to učiniti. Gledajući sve te isečke iz raznih predstava, siguran sam da ćemo našim dušama željnim pozorišne magije, izazvati nostalgiju, ali i još veću želju da se što ranije vratimo u našu veliku salu Centra za kulturu kao publika.”

Prisutnima se zatim obratila Galina Perić, direktorka Centra za kulturu rečima da Grad Požarevac i Centar za kulturu nalaze načina da se velikom Milivoju Živanoviću i u ovakvim okolnostima izazvanim pandemijom oduže i da ga se na pravi način sete kroz prigodne programe.

GALINA PERIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Prema njenim rečima, od 5. do 9. aprila biće prikazano pet filmova u čast glumca Milivoja Živanovića.

Nakon obilaska izložbe, održana je projekcija filma Novice Savića pod nazivom „Spomen na glumca“, o 25 godina Festivala glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Tema dokumentranog filma je nastanak i razvoj ovog pozorišnog festivala posvećenom našem srpskom i jugoslovenskom pozorišnom, televizijskom i filmskom glumcu. Film daje do znanja koliko je velika i značajna pozorišna tradicija u našem gradu, velikim delom zahvaljujući upravo Milivoju Živanoviću.

Foto: Urban City / I.P.

Sa željom da nadomesti neodržavanje Glumačkih svečanosti, Centar za kulturu emitovaće u pomenutim terminima po jedno ostvarenje u kome je nastupao Milivoje Živanović.

Broj posetilaca i raspored sedenja je usklađen sa preventivnim merama u cilju sprečavanja epidemije.

KOMENTARIŠI