Rigorozne kontrole policije za vikend, policijska vozila imaju nove mogućnosti

Rigorozne kontrole policije za vikend, policijska vozila imaju nove mogućnosti

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Pre nekoliko dana policija je na Zrenjaninskom putu zaustavila automobil kojim je pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci upravljao 34-godišnji muškarac. Kako je saopštio MUP, on je vozio sa 1,52 promila alkohola u krvi i pod dejstvom kanabisa i amfetamina.

Policija po statistici najviše takvih vozača pronalazi za vikend i većinom se radi o mlađim osobama. Još na početku pandemije prošle godine Pariska policija izdala je saopštenje da se korona i stres ne mogu lečiti marihuanom i kokainom dok se učestvuje u saobraćaju.

Kod nas najvljuju još rigororoznije mere za vreme vikenda naročito posle 22 časa kada je ovakih vozača najviše.

“U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi na preoveru indentieteta lica odnosno na poveru vozila”, navodi Boban Milenković iz MUP-a Srbije.

Ukoliko patrola posumlja u psihofizičke sposobnosti vozača, moguće je i da ako nema aparat za otkrivanje droge na licu mesta, vozača sprovede u prvu medicinsku ustanovu da bi ga testirali.

“Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobrćajnih prekršaja, naravno one dokumentuju i to da li vlasnicima vozila istekla registracija i u nardenom periodu vlasnicima tih vozila biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentivanih soabraćanih prekršaja”, ističe Boban MIlenković.

Nova vozila policije opremljena su i najsavremenijim uređaima za čitanje tablica gde odmah vide da li je vozilo registrovano i neregistrovanim vozilima ili vozilma koje potražuju izvršitelji ili neki drugi organi na licu mesta se skidaju tablice, a ona plene.

KOMENTARIŠI