Izložba „#samoslikanje – Selfie kroz srpsku umetnost” Ogradna galerija Valjevo 6. februar...

Izložba „#samoslikanje – Selfie kroz srpsku umetnost” Ogradna galerija Valjevo 6. februar – 1. Mart

Gostujuća izložba „#samoslikanje - Selfie kroz srpsku umetnost”, otvorena u Ogradnoj galeriji Valjevo u periodu od 6. februara do 1. marta, ostvarena je naporima Valjevske kulturne mreže Vakum i neprofitne organizacije Art distrikt iz Požarevca.

Svečanom otvaranju, prethodilo je predavanje „Autoportret, selfi ili samoslikanje”, održano u Muzeju zavičajnih pisaca Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”. Predavači, istoričarke umetnosti, Ana Samardžić, Jelena Marković i Julija Bašić, prisutnima su prenele gledište nauke o razvoju autoportreta u umetnosti, fenomena selfija u današnjici, kao i svemu onome što ta dva medija prezentovanja, proučavanja i sagledavanja sopstva udaljuje i zbližava.

24h otvorena izlozba 7 dana u nedelji
24h otvorena izlozba 7 dana u nedelji

Na otvaranju izložbe ispred Ogradne galerije prisustvovali su domaćin, sekretar Valjevske kulturne mreže, Marija Đurić, autor izložbe i koordinator projekta Julija Bašić, menadžer projekta,  Jelena Marković i istoričar umetnosti Ana Samardžić, čiji se tekst „Selfie kao savremen fenomen ili potomak autoportreta?” nalazi u katalogu izložbe koji postoji i u digitalnoj formi  na sajtu organizacije Art distrikt.

Izložba postavljena u Ogradnoj galeriji iznosi pred javnost 16 dela, reprodukcija nekih od najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji, te treba naglasiti da ovaj projekat ne bi postojao bez višestruke saradnje pojedinaca, institucija kulture, stručnjaka i kreativnih inicijativa, kao i pokroviteljstva grada Požarevca. O izloženim delima se može saznati više preko QR kodova koje su deo legendi ispod slika. QR kodovi su povezani sa sajtom organizacije, www.artdistrict.rs i direktno vode do relevantnih podataka vezanih za sliku koja se posmatra, poput biografije umetnika i priče o samom nastanku dela.

Art Distrikt tim
Art Distrikt tim

Na sajtu www.artdistrict.rs u odeljku Kolekcija, može se pronaći i celokupna virtualna izložba koja broji 25 dela reprodukija srpskih autoportreta.

Julija Bašić, kustos izložbe
Julija Bašić, kustos izložbe

Kroz posebnu PLATFORMU SAVREMENIH AUTOPORTRETA – TVOJ SELFIE , svi posetioci izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe.

U vremenu trajanja izložbe svi selfiji koji budu publikovani pod oficijalnim haštagom izložbe #samoslikanje ili budu uploadovani preko web stranice www.artdistrict.rs  biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, te da svi zajedno kreiraju i budu deo još jedne digitalne izložbe.

Organizacija Art distrikt iz Požarevca i Valjevska kreativna mreža Vakum, pozivaju posetioce da iskoriste sve mogućnosti ove multimedijalne izložbe, da što kreativnije uslikaju svoje selfije sa izloženim autoportretima i uz haštag #samoslikanje podele iste putem popularnih društvenih mreža.

Prvi selfiji na izložbi
Prvi selfiji na izložbi

Težeći ka decentralizaciji kulturnih zbivanja, izložba „#samoslikanje- Selfie kroz srpsku umetnost” je putujućeg karektera, te na taj način promoviše misuju neprofitne nevladine organizacije Art distrikt posvećenu razvijanju novih vidova komunikacija u cilju očuvanja kulture kroz promociju nasleđa i umetnosti, sve u težnji da ohrabri zajednicu da iskaže sopstvenu kulturu i živi u sprezi sa njom. Prethodno, ižložba „#samoslikanje- Selfie u srpskoj umetnosti” održana je u Požarevcu.

Bašić, Marković, Samardžić, Đurić
Bašić, Marković, Samardžić, Đurić

KOMENTARIŠI