Ispred Galerije „Krug“ u Petrovcu na Mlavi, uz poštovanje svih epidemioloških mera, 11. septembra otvorena je samostalna izložba slika, pod nazivom „DaMa“. Svoje slike izložile su Danijela Božičković Radulović-MilaNova i Matilda Veljković.

Izložbu slika „DaMA“, na kojima dominiraju aktovi, pejzaži i portreti, otvorio je slikar Dragan Milosavljević. Opisujući Danijeline slike Milosavljević je istakao da je ona duh koji „ishitruje“ putem svog pogleda i u dodiru sa onim gde oči stanu, pravi novi odnos, novu „jednačinu“, preoblikuje i pokazuje drugo značenje. On je naveo da je takva kada na fotografijama grli omiljene suncokrete, sretne se sa romskom zapregom, ali i kada uhvati zrak sunca preko svog čela…

Foto: Privatna arhiva

„Čistih boja i još čistijeg srca Matilda je prihvatila izazov svog talenta da se oproba kao slikarka… Radeći stihijski kada je inspiracija ponese, često kao ogoljeni hobi za koji ima dara ali ne uvek i vremena, sticajem okolnosti osvojilo je slikarsko platno njenu pažnju. Klasična slika u akrilu izdvojila se sama kao najbliža njenom senziblitetu i onome što želi da naslika“, deo je zapažanja koji je zabaležila Milica Ilić, istoričar umetnosti govoreći o Matildinom slikarskom stvaralaštvu.

Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je istaći da su Danijela i Matilda do sada, pored talenta za slikanje, više puta pokazale i izuzetan talenat za pisanje. Danijela je objavila 10 knjiga, a Matilda dva romana, dok su njene priče i pesme objavljivane u brojnim zbornicima, zbirkama i na veb portalima.

Foto: Privatna arhiva

Dve umetnice su izložile 30 slika, po 15 je naslikala svaka od njih. Slike su urađene su tehnikom akril na platnu, a Petrovčani i posetioci ovog lepog grada na obali Mlave imaće priliku da izložbu u „Krugu“ pogledaju svakog radnog dana i subotom u vremenu od 8 do 20 sati, sve do početka oktobra.

KOMENTARIŠI