Izložba “Tangente” otvorena u GSU Požarevac

Izložba “Tangente” otvorena u GSU Požarevac

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Galeriji savremene umetnosti 17.11.2022. godine požarevačkoj publici predstavili su se umetnici Radmila Lizdek i Branko Milanović izložbom skulptura i radova na papiru pod nazovom „Tangente“.

„Lizdek i Milanović ispituju područja odgovornosti. Ne one svakodnevne, uobičajene, oslonjene na činjenice prostog rada i uhodane veštine. Njihovom ispitu podvrgnuta je sama pretpostavka, celi mehanizam označavanja i autorke prakse. Sami mimezis razapet u osetljivom području između akta i koncepta. Enigmatični kubusi, ispolirani cilindri, u sebe zatvorene sfere… svi zajedno odvode posmatrača u oblasti nikada svarenih početaka. U inicijalnu tačku na kojoj je autorstvo bilo čin prvobitnog stvaranja. De profundis! Muka i potreba. Božanski čin, slepom voljom presađen svemu što stvara i što biva stvoreno. Lizdek i Milanović stoje na međi tako uzavrelog autorstva, svesni da im je moć ograničena i pažljivo usmerena na tačno uređeni odsečak“, navodi Dr Dragan Čihorić u tekstu kataloga.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da Radmila Lizdek u „Tangentama“ okuplja skup radova podstaknutih različitošću i međusobnom povezanošću sveta prirode. „Umetnica se pre svega oslanja na sopstveno direktno iskustvo preuzeto iz okruženja, što uključuje hercegovačke stene i sedimente koje kombinuje sa sekundarnim izvornim materijalom, u rasponu od mikroskopskih slika biološkog rasta i mineralnog sastava. Pažljivi pogled na ovo delo otkriva odluke koje je umetnica donosila u činu slikanja. Iako je Lizdek radila spontano sa priznatim efektima slučajnosti, ona zadržava kontrolu pri nanošenju boje prskanjem i razlivanjem.“

Govoreći o Milanovićevim skulpturama Radosavljević je dodala da je Milanović u stanju da projektuje veličanstvene kvalitete kamena, povezujući tvrdoću sa mekoćom, oslobađajući skriveno. „U osnovi svega je koncentrisanost ka materijalu i formi, osećaj telesnosti razvijan na modernističkim uzorima, bilo da se ideja razvija iz apstraktnog, asocijativno organskog ili figurativno profilisanog jezgra. Interakcija između rigorozne geometrije i fluidnog kretanja koju Milanović donosi prepoznajemo kao inherentnu i suštinsku napetost koja postoji između ovih polova. Kontinuirano suočavanje sa dvosmislenošću dok radi na formalnom rešenju, rezultira nizom složenih međusobnih odnosa kroz određenu skulpturu. Dok traga za sintezom i harmonijom Milanovićev cilj ostaje da održi koheziju celine.“

RADMILA LIZDEK

Radmila Lizdek (1970) je rođena u Nevesinju.
Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Trebinju u klasi prof. Milorada Ćorovića, na smeru Slikanje i master studij na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Staševića. Trenutno je na doktorskim studijama, na smeru Slikanje na Akademiji savremenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Trajkovića. Zaposlena je na ALU Trebinje u zvanju docenta od 2021. godine.
Do sada je priredila preko dvadeset samostalnih izložbi.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, u međunarodnim kolonijama, simpozijumima i rezidencijalnim boravcima. Veliki broj radova je realizovala u javnom prostoru i radovi joj se nalaze u brojnim fundusima i zbirkama.
Za svoj rad dobila je nekoliko značajnih nagrada i priznanja, među kojima je prva nagrada za sliku na konkursu LOT Trebinje 2013, kao i prva nagrada za video rad na ALU Beograd 2014.

Član je ULUS-a od 2016.godine. Organizator je Međunarodne umetničke kolonije Lastva Trebinje.

Živi i radi u Trebinju.

BRANKO MILANOVIĆ
Branko Milanović rođen 1984. u Kraljevu, Srbija.
Završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. na odseku primenjeno vajarstvo u klasi prof. Zorice Janković.
Od 2021. Radi u zvanju docenta na Katedri vajarstva, sitne plastike i medaljarstva, na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Upisao doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, 2015.

Član ULUPUDS-a od 2011.

Veliki broj njegovih radova nalazi se u javnim prostorima, fundusima i zbirkama.

Iza sebe ima 15 samostalnih izložbi. Više puta je izlagao u Beogradu, zatim u Kragujevcu, Smederevu, Mladenovcu, Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Sarajevu, Nevesinju, Prijedoru, Bileći, Ohridu, Berlinu.

Učestvovao je na preko 40 grupnih izložbi.
Učesnik je velikog broja kolonija, simpozijuma i radionica.

Dobitnik „Zlatne značke” Kulturno prosvetne zajednice Srbije za doprinos u kulturi za 2019 godinu.

Izložba je otvorena do 30.11.2022. godine, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI