Janković: Ako se ne desi čudo, mere će morati da se produže

Janković: Ako se ne desi čudo, mere će morati da se produže

“Nisu samo brojke u pitanju, suština je da je zdravstveni sistem toliko napregnut, da je situacija neodrživa i zato je neophodno da se usredsredimo samo na naše nasušne potrebe u narednih pet dana”, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

„Ako se ne desi čudo, verujem da će te mere morati i da se produže“, rekao je doktor Janković, prenosi RTS.

Direktor KBC Zvezdara, koji ponovo ulazi u kovid sistem, Petar Svorcan, takođe smatra da ovih pet dana neće biti dovoljno, ali da su pooštrene mere neophodne.

„Mi na Zvezdari četvrti put ulazimo u kovid sistem. Do nedelje pre podne popunili smo kapacitete koje smo ostavili za kovid pacijente, a sada oko 300 nekovid pacijenata, koji su se lečili, moramo da premestimo ili otpustimo na kućno lečenjaeda bismo punim kapacitetom ušli u kovid sistem“, rekao je Svorcan.

Prekinuti sve nepotrebne kontakte

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da se prate brojke i da je najvažnije da se prvo zaustavi rast broja obolelih, a onda i smanji.

„Situacija je krajnje ozbiljna, mere koje su uvedene su adekvatne, ali ćemo i dalje pratiti situaciju. Bilo je realno očekivati da će pandemija trajati dve godine, kao i prethodne, i ja se nadam da ćemo sledećeg proleća izaći iz toga“, kaže Radojičić.

Srđa Janković kaže da su postojali uslovi da se neke mere pooštre i ranije, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba nešto slično predlagao još od sredine februara.

„Ali je bitno i sprovođenje mera. Teško je posle godinu dana privoleti ljude da se pridržavaju restriktivnih mera, bez želje da bilo koga optužujem, mere što se više sprovode to bolje. Sigurno da bismo postigli više da su neki rezovi doneti ranije, ali ovde ulogu igraju i logistički i psihološki aspekti. Sada život moramo opet da svedemo na nasušne potrebe i da one traju onoliko koliko je to potrebno“, istakao je Janković.

Profesor Svorcan kaže da je jedini način da se spreči širenje virusa da se prekinu svi nepotrebni kontakti kako bi se virus usporio, a zaposlenim u zdravstvenom sistemu olakšao rad.

„Lekari i osoblje su umorni i moramo da učinimo sve da ovi brojevi počnu da padaju“, naglašava Svorcan.

Potrebni balans i solidarnost u borbi sa kovidom

Gradonačelnik Beograda kaže da je najbitnije naći balans jer, kako kaže, ne može ni zdravstveni sistem da funkcioniše ako nema para, ako ne radi privreda, a privrede nema ako nema zdravih ljudi.

„Moramo solidarno da uđemo u borbu protiv kovida. Da li su dve nedelje dovoljne? To je period inkubacije i mi porast imamo upravo posle većih okupljanja, na skijalištima i drugim mestima. Borimo se da nađemo balans, ne treba da gubimo energiju, već da se krećemo od faze do faze“, rekao je Radojičić.

Postoji bojazan da će se okupljanja sada preseliti po kućama, kaže gradonačelnik, ali ističe da komunalna milicija na osnovu prijave može da interveniše ako se okuplja veći broj ljudi.

Govoreći o trenutnoj situaciji u bolnicama, profesor Svorcan kaže da su pacijenti koji se hospitalizuju uglavnom između 40 i 60 godina starosti i da imaju težu kliničku sliku.

„Vrlo brzo prelaze na kiseoničku potporu i intenzivnu negu. Iz razgovora i sa kolegama iz drugih bolnica zaključujemo da je teža klinička slika i da veći broj zaraženih zahteva hospitalizaciju“, rekao je Svorcan.

Doktor Janković kaže da je zadovoljan dosadašnjom vakcinacijom, ali ističe da je neophodno da se ona nastavi.

„Sada je veoma bitno zadržati kontinuitet i da i oni koji do sada to nisu učinili, to što pre učine. Ovo je veoma opasna bolest koja se pokazala nepredvidivom i napada i ljude koji nisu u rizičnim grupama“, istakao je Janković.

KOMENTARIŠI