Kad stižu komarci?

Kad stižu komarci?

Na državnom nivou već su počeli da rade monitoring larvi i odraslih komaraca, a evo kada možemo da očekujemo da ovi dosadni insekti počnu da nas "muče" i kako da se već sada zaštitite.

Nadgledanje larvi i odraslih komaraca u Požarevcu je već počelo i trajaće do 30. septembra, radi njihovog efikasnijeg uništenja.

Prve komarce u većini delova zemlje možemo da očekujemo od juna, a najviše ih ima u avgustu.

Pošto će nam jun brzo stići, nije loše da već sada preduzmete neke mere kako biste se zaštitili od tih insekata.

Najbolje što možete da uradite je da stavite mrežice na prozore, koje koštaju od 2.500 dinara, u zavisnosti od potrebnih dimenzija, a mogu da se nađu i samolepljive mrežice koje koštaju nešto više od 300 dinara.

Mrežice koje se kupuju na metar, možete i sami da ukucate ili zalepite na svoje prozore, dok su vam za već gotove ramove potrebni majstori koji znaju kako se nameštaju. Zato, prilikom kupovine, obavezno pitajte da li prodavac obezbeđuje i montažu ili ne.

Takođe, dobro je da u dvorištima i na terasama već sada eliminišete stajaću vodu u saksijama, činijama… jer je to idealno mesto za polaganje larvi komaraca.

U borbi protiv komaraca takođe su korisna eterična ulja cimeta, ruzmarina, limunske trave i paprene metvice.

Mazanjem jabukovog sirćeta ili uljem lavande, ćete takođe odbiti komarce, ali ćete se i rashladiti tokom vrelih letnjih noći. Pomešajte isecakni peršun i jabukovo sirće i time mažite kožu.

Šaku svežeg bosiljka prelijte s pola šoljice vrele vode i procedite nakon četiri sata. Dodajte pola šoljice vodke i sipajte u bocu sa raspršivačem. Pre upotrebe protresite.

Postavite na prozore prostorija u kojima boravite, tegle s biljkama koje komarci ne vole: mačja metvica, citronela, lavanda, peršun, bosiljak, menta.

Takođe, palite aroma lampe ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ruzmarina ili cimeta.

KOMENTARIŠI