Kako će izgledati novi centar Požarevca i koji radovi se izvode

Kako će izgledati novi centar Požarevca i koji radovi se izvode

Foto: Urban City / B.P.

U toku je rekonstrukcija dela centra Požarevca. Radovi se izvode u Tabačkoj čaršiji i Trgu oslobođenja. U Gradskoj upravi danas je ovim povodom održana i konferencija ze medije na kojoj je govorio gradonačelnik.

Radove izvode tri preduzeća: JKP Vodovod i kanalizacija, JP Toplifikacija i Elektrodistribucija Srbije, dva u skladu sa čl. 144. a jedno u skaldu sa članom 145. Zakona o planiranju i izgradnji.

VODOVODNA MREŽA

Tokom redovne kontrole koja se vrši čitave godine, ispitivanja i praćenja stanja mreže kao kontrole i potrošnje vode u centru grada u predhodnim mesecima uočeno je da dolazi do velikih gubitaka vode na mreži.

Prilikom vršenja kontrolnog iskopavanja uočeno je da je došlo do pucanja cevovoda i da postoji opasnost od daljeg pucanja cevi obzirom da se radi o cevovodu koji je stariji od 50 godina.

Pored toga iskopavanjem se naišlo na cevovod koji nije u evidenciji mreže i koji je takođe jako star i u izuzetno lošem stanju.

Prilokom povezivanja šahti je utvrđeno da je jedan od postojećih cevovoda od pocinkovanih cevi starosti oko 50 godina i da je u izuzetno lošem stanju i da može doći do pucanja cevi u većem delu cevovoda, radi se o cevovodu kojim se između ostalog snabdevaju vodom 2 ulaza zgrade u Tabačkoj čaršiji kao i nekadašnje fontane.

ELEKTRO MREŽA

Navedeno je da je neophodno izvršiti održavanje postojećeg kabla 10 kv delakovoda a preko koga se snabdeva strujom centar grada.

Kabal je star i moraju se izvršiti neophodni radovi kako bi se izbegla potencijalna havarija i šteta većih razmera a samim tim bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje strujom centra grada.

TOPLIFIKACIONA MREŽA

Toplifikacija u centru grada izvodi radove na zameni toplifikacione mreže. Ovi radovi se nalaze i u planu poslovanja JP Toplifikacija i za iste je izdato odgovarajuće odbrenje za izvođenje radova.


Zbog svih ovih radova mora doći do izmene režima saobraćaja i privremenog otežanog kretanja vozila i pešaka.

JKP Parking servis počeo je sa pripremnm radovima na rehabilitaciji postojeće putne infrastrkture kao i na pripremnim radovima na rehabilitaciji trotoara.

Grad Požarevac je zaključio ugovor o donaciji sa projektantskom kućom DeNIRO M.G. Požarevac početkom maja meseca koji obuhvata izradu idejnog projekta za rekonstrukciju Tabačke čaršije.

Zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosi zemljišta, Grad Požarevac trenutno nije u mogućnosti da u celosti realizuje projekat. Naime, deo zemljišta se vodi na Grad, deo na Republiku Srbiju a jedan deo i na fizička lica (isto kao pre 50 godina).

Ukoliko bi grad išao u celosti na realizaciju dobijenog projekta neophodno bi bilo pridobiti rešenje o odobrenju za izvođenje radova po članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji, a što u ovom slučaju nije moguće, obzirom da nije rešena imovina.

Projektom je predviđeno i postavljanje mobilijara – za to ne postoji obaveza izdavanja građevinske dozvole a nabavku će sprovoditi Gradska uprava.

Sastavni deo idejnog rešenja je i projekat rekosntrukcije postojeće Rasvete.

Taj projekat je izdvojen i u skaldu sa članom 145. Zakona predat urbanizimu i nakon dobijanja rešenja o odobrenju za izvođenje radova biće raspisan otvoreni postupak javne nabavke.

Što se tiče rušenja tzv. fontana u kojima je bilo zelenila, činjenica je da na trotoaru u tabačkoj ulici nakon kiša ostaju bare i to prilično velike kao i da voda ugrožava kako elektro instalacije tako i podlogu ispod asfalta na trotoarima te da dolazi do ispiranja podloge i pucanja asfalta. Stoga je logično napraviti zelenu površinu koja će moći da upije vodu, koja se javlja nakon padavina. To je decenijski problem koji se ovom prilikom rešava. Dakle radi se o ozelenjavanju i postavljanju novog mobilijara a za to nije potrebna građevinska dozvola. Takođe, biće postavljene kanalete za dodatno odvođenje atmosferskih voda.

Na trotoaru u Tabačkoj će morati nakon intervencja javnih preduzeća da se izvedu radovi na redovnom održavanju, ne pravi se nešto što ranije nije postojalo.

Radi o radovima koji po svom karakteru prestavljaju redovno održavanje puta i trotoara kao po članu 144. Zakona o planiranju i izgradi a u vezi sa članom 2 Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa nije potrebna građevinska dozvula već se izrdaje rešenje po članu 68 i 69 Zakona o putevima .

Vrednost svih radova na rehabilitaciji trotoara i kolovoza sa zamenom podloge je oko 55 miliona dinara. Radovi na nabavci i postavljanju mobilijara iznose oko 13 miliona dinara. Radovi na rekonstrukciji javne rasvete iznose 14 miliona dinara.

Ukupna vrednost svih pobrojanih radova iznosi 82 miliona dinara, ne uključujući radove koje izvode Javna preduzeća.


Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “POŽAREVAC PRAVIM PUTEM”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

7 KOMENTARA

  1. Da li je ispostovan zakon da se o ovako znacajnoj rekonstrukciji centra grada odrzi javna prezentacije i cuju eventualne primedbe gradjana.
    Nema nigde nagovestaja biciklistickih staza a gradski oci se zaklinju u ocuvanju zivotne sredine,zelene agende……..

  2. Pobrkali lončiće. I meni treba uređenje dvorišta na osnovu zakona o putevima. Sve polomile šahte sa kamionima punim zemlje. Samo nemam pojma gde su vozili. Nekome su pravili put preko pruge gde nije dozvoljen prilaz. A tek Jovana Šerbanovića?????. Ranije.
    Svako iza sebe ostavlja svoj trag “tragovi mu smrde nečoveštvom”. NEKA NAM JE BOG U POMOĆI.

  3. E baš stvarno sužavate ulice a konto parkinga,napravite centralni parking kod pijace u tri nivoa i onda možete da napravite normalne biciklističke staze.A i biciklistima rešite mesto za parkiranje u tom parkingu jer ko god ima dobru biciklu ne sme da je parkira po gradu.Mnogi bi dolazili biciklom da im je to omogućeno. Napravite kulturnu pijacu ovo što mi imamo je tuga jer mesto gde se prodaje hrana treba da bude čisto,a što nam treba dve pijace na tako malom prostoru.,zatvorena pijaca koja se lakše održavaSam centar treba da se zatvori i da ima lepa šetačka zona sa mnogo zelenila jer to su pluća grada.U celom svetu se ide da izbace zagadjivče i da zaštite planetu a Požarevac uvek ide unazad_što manje betona da grad diše.a grad može da napravi i igraonicu za decu gde roditelji mogu da ostave decu dok su u kupovini i on će sam sebe da izdržava i da plaća zaposlene. Ma krenimo malo napred jer volimo ovaj grad

  4. U pravu ste.niko ne obraca paznju na cistocu.na pijaci javni wc jedini u gradu,da padnes od smrada.neka je na naplatu ali da ga neko odrzava.mnogi stariji imaju uroloski problem,ja platim pice u prvi kafe zbog wc.a nekad 2-3.A centar T.Carsija fasade sramota

  5. Dosao sam sa nekim prijateljima Iz daleka,gledaju centar tabacke carsije,stare razvaljene roletne,rupe na fasadama,mali korzo nekoliko zatvorenih lokala vec godinama zapusteni punì prasine u izlogu,pa zar celnike opstine,nije sramota?

KOMENTARIŠI