Kako da put uspeha ne bude trnovit i stresan

Kako da put uspeha ne bude trnovit i stresan

Foto: Pixabay / ilustracija

Uspešna karijera zahteva mnogo rada i truda koji mogu da daju rezultate već na samom početku. Ukoliko ste ambiciozni i umete da prepoznate prave prilike, možete da napredujete brzo i primetite rezultate koji će vam pomoći da nastavite da se usavršavate.

U današnjem poslovnom svetu ima previše konkurencije, pogotovo kada su u pitanju najpoznatiji i najtraženiji poslovi. Ipak, ukoliko imate želju i volju da budete među najboljima u industriji, morate da budete spremni na brojne promene kada je u pitanju dodatna edukacija, menjanje posla ali i poboljšanje određenih kvaliteta.

Ne vežite se za posao

Znate da vam trenutna pozicija ne odgovara? Niste zadovoljni platom, radnim vremenom i drugim uslovima u firmi? Ukoliko i dalje nemate želju za promenom posla, velike su šanse da ste vezani za svoj posao i još uvek nemate hrabrosti da ga napustite. Ovo nije ništa neobično, štaviše, ovo je problem koji dele mnogi zaposleni jer su se navikli na okruženje u kom rade, ne žele da iznevere poslodavce ili osećaju kao da su deo firme jer su tu od samog početka i ne žele da pronađu drugi posao i napuste ono što im predstavlja sigurno mesto. Kako biste izašli iz ovog začaranog kruga, pokušajte da pregovarate za bolje uslove ili jednostavno presecite i pronađite posao koji će vam omogućiti manje stresa i bolje šanse za napredak.

Pronađite pravi tip posla

Često je sigurnost jedna od najvećih prepreka da zaista uspete u poslu i okušate se u nečemu što vam može doneti bolje uslove i zaradu. Ukoliko ste već duži niz godina na jednom poslu i nemate mogućnost napretka i prelaska na bolju poziciju, vreme je da razmislite o novom poslu. Često ovo zahteva prelazak u drugu industriju, selidbu u drugi grad ili snagu i hrabrost da započnete novu karijeru. Kada je u pitanju građenje karijere i stabilan posao, Novi Sad se već godinama izdvaja kao pravo mesto za sve one koji imaju želju za uspehom. Porast ne samo IT industrije, nego i drugih prilika za posao, može da bude baš ono što vam je u ovom trenutku potrebno.

Radite na edukaciji

Niko vam ne može osporiti vašu diplomu i svu dodatnu edukaciju koju u međuvremenu postignete. Kako biste sebi povećali šanse za bolju poziciju ili posao iz snova, raspitajte se koje dodatno znanje može u tome da vam pomogne. Često se na edukativnim radionicama stvori prilika da razmenite iskustva sa ljudima koji su u istoj situaciji kao i vi te će vam ovo dodatno iskustvo značiti. Većina ovakvih obuka se obavlja onlajn i uvek možete da prođete jeftinije ukoliko na vreme rezervišete svoje mesto na kursu, te dodatno obratite pažnju i na razne popuste koji uključuju nekoliko edukacija zajedno. Ovim pokazujete poslodavcu da imate želju i volju da se usavršavate i napredujete u poslu i samim tim stvarate šanse sebi za bolju poziciju.

Pronađite uzroke stresa

Često su glavni uzroci stresa u nama samima više nego u poslodavcu ili tipu posla koji obavljamo. Ukoliko imate strah od komunikacije sa nepoznatima, patite od anksioznosti ili ne možete da se izborite sa kratkim rokovima ili velikom količinom posla, morate da poradite na rešavanju ovih problema. Što pre se izborite sa njima i pronađete pravi način da radite uprkos svim prilikama u kojima se nađete, bićete u mogućnosti da svoj posao radite bolje i uspešnije. Za ove probleme postoje jednostavne tehnike koje daju rezultate i većinu možete da usavršite samostalno. Bitno je da na prvom mestu vodite računa o svom mentalnom zdravlju.

 Ukoliko imate ambicije za boljim radnim mestom i želite da napredujete u oblasti u kojoj radite, dovoljno je da se samo malo angažujete i vrlo brzo može da dođe do prvih pozitivnih rezultata. Imajte veru u sebe, svoje znanje i kvalitet posla koji obavljate i samim tim ćete zračiti samopouzdanjem koje će biti lako vidljivo.

KOMENTARIŠI