Prepumpna stanica neophodna za stabilan sistem i širenje mreže Toplifikacije

Prepumpna stanica neophodna za stabilan sistem i širenje mreže Toplifikacije

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Toplifikacija je još pre nekoliko godina završila kompletnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju prepumpne stanice koja služi za podizanje pritiska u sistemu, ali nisu obezbeđeni izvori finansiranja za ovaj deo sistema koji košta oko pet miliona evra.

Kao što smo već pisali, u pojedinim periodima tokom zime kada su temperature vazduha bile u minusu, uočeni su problemi, dolazilo je do neravnomerne temperature u sistemu zbog nedostatka dovoljne količine tople vode koja je dolazila iz termoelektrane u Kostolcu. U takvim uslovima nisu mogle da budu zadovoljene potrebe celog Požarevca. Ovakvi problemi ne bi postojali da je do sada izgrađena prepumpna stanica za podizanje pritiska.

Postojanje ovakve stanice je neophodno za širenje mreže, kao i besprekorno funkcionisanje sistema u svim vremenskim uslovima. Po značaju prepumpna stanica predstavlja isto što i fabrika vode za vodosnabdevanje i iznošenje smeća u komunalnoj oblasti.

Prepumpna stanica nalazi se u planu investicija Toplifikacije do 2026. godine, a njenom izgradnjom postojala bi šansa za priključenje još 6.000 korisnika. Postrojenje bi omogućilo nadoknadu pada pritiska u konzumnom području Požarevca i nazad do pumpnog postrojenja u Termpelektrane „A” u Kostolcu.

KOMENTARIŠI