Kako izgraditi dobar imidž ugostiteljskog objekta?

Kako izgraditi dobar imidž ugostiteljskog objekta?

Foto: Pixabay // ilustracija

Jeste li čuli za poslovicu: Dobar glas daleko se čuje, a zao još dalje? 

Značenje ove narodne poslovice može se primeniti čak i u svetu ugostiteljstva. Ukoliko kreirate i održavate dobar imidž ugostiteljskog objekta, na pravom ste putu ka dobroj i kontinuiranoj zaradi, ali i zadovoljstvu gostiju koji će se rado vraćati kod vas. 

Imidž ugostiteljskog objekta kreira se postepeno, a tokom procesa je važno biti dosledan, te se ovde ističe uloga menadžmenta, kako po pitanju upravljanja ljudskim resursima, tako i u drugim segmentima poslovanja. 

U nastavku teksta bavićemo se upravo time – daćemo vam odgovor na pitanje kako da izgradite dobar imidž i pružićemo vam korisne savete koji mogu pozitivno uticati na vaše poslovanje. 

#1 Uloga osoblja – od izgleda do odnosa prema poslu

Osoblje igra jednu od ključnih uloga u izgradnji imidža, s obzirom na to da su u direktnom kontaktu sa gostima. U tom smislu, zaposleni u restoranima, kafićima, barovima i drugim ugostiteljskim objektima pre svega treba da budu adekvatno odeveni. 

Kvalitetna i pažljivo izrađena konobarska uniforma značajna je za prepoznatljiv izgled i snažan profesionalni utisak koji osoblje ostavlja na goste. Uniforma za konobare u svakom trenutku treba da odiše besprekornošću i da pruža reprezentativan izgled zaposlenima. 

Izuzev reprezentativnosti, važan je i komfor zaposlenih u garderobi. Dobro izrađena uniforma prijaće zaposlenima tokom čitavog radnog vremena i pružiti im celodnevnu udobnost i prijatnost tokom obavljanja raznovrsnih poslova. 

Naravno, važno je i ono što se krije iza uniforme. 

Ljubaznost i profesionalnost osoblja ima veliki uticaj na iskustvo gostiju i podsticanje želje da se vrate u objekat. Stoga je važno da prilikom zapošljavanja konobara i konobarica, izuzev njihovog iskustva, u obzir uzmete upravo socijalne veštine koje ih odlikuju, odnosno način komunikacije. 

Pomenućemo da je za restorane i kafiće koji su smešteni na lokacijama koje stranci rado posećuju, veoma važno da osoblje govori osnovni nivo engleskog jezika, a poznavanje svakog drugog jezika svakako prednost pri zapošljavanju.

#2 Izgled prostora – kako da vam se gosti rado vraćaju

Bilo da otvarate novi objekat ili želite da poboljšate poslovanje u ugostiteljskom objektu koji posluje duži niz godina, dizajn enterijera, ali i higijena prostora igraju značajnu ulogu. 

Ako tekl planirate da otvorite objekat, naš savet je da dobro razmislite o uređenju prostora koji bi trebalo da odiše funkcionalnošću i modernim stilom. Inspiraciju za dizajn možete pronaći u lifestyle magazinima, kao i na internetu. Poslednjih godina sve su popularniji retro stilovi koji evociraju neka prošla vremena. 

Takođe, inspiraciju možete pronaći u određenoj istorijskoj epohi, uticajnoj slavnoj ličnosti, seriji, filmu i mnogim drugim oblastima. Za koji god stil da se odlučite, uvek treba da mislite o gostima koje želite da privučete i kakav imidž biste voleli da izgradite. 

Kada je reč o higijeni, o tome ne treba posebno raspravljati. Ovaj segment uvek treba da bude na visokom nivou, a posebno se ogleda u higijeni kuhinjskog prostora i toaleta. 

Ukoliko ispunite sve navedene stavke, povećavate šanse da će svaki gost koji dođe, rado poželeti da se vrati u vaš ugostiteljski objekat. 

#3 Jelovnik – jedna od važnih stavki za izgradnju i održavanja imidža

Da li znate šta treba da odlikuje jelovnik određenog restorana ili kafića? 

Pre svega, ovde mislimo na raznolikost, dobar odnos cene i kvaliteta, brzina pružanja usluge odnosno dostavljanja obroka, a specijaliteti sa jelovnika treba da zadovolje ukuse najrazličitijih gostiju. 

Takođe, sve stavke koje se nađu na meniju treba da budu dostupne, kako se ne biste dovodili u neprijatnu situaciju neispunjavanja očekivanja mušterija. 

I u ovom segmentu predusretrljivost osoblja igra važnu. Ako dođe do toga da trenutno nema sastojaka za jelo sa menija, ili vam nedostaje određeno piće, konobar i konobarica su ti kojii treba da se dosete kako da nadomeste nedostatak i usmere goste na drugi specijalitet. 

Za kraj ćemo vam dati još nekoliko korisnih saveta. Ukoliko želite da podignete imidž restorana, kafića ili drugog ugostiteljskom objekta na viši nivo trebalo bi da razmišljate van okvira. Tako bi primera radi, bilo sjajno kada biste prilagodili objekat deci, pa određeni prostor osmisli isključivo za najmlađe goste. 

Ako vam uslovi to dozvoljavaju, dobro obezbeđeno, malo igralište sa toboganima i nekoliko manjih sprava, biće pravi raj za roditelje sa decom. Ukoliko ipak niste u mogućnosti za nešto takvo, dovoljan je i jedan interaktivan sto i nekoliko knjiga za maksimalan ugođaj mališana.

Obezbeđen parking za goste je još jedna stavka o kojoj vredi razmišljati, kao i prilagođavanje objekta hendikepiranim licima, izgradnja rampe za kolica, obezbeđivanje prostora između stolova i slično. 

Kako biste se izdvojili od konkurencije, trebalo bi da razmišljate o brojnim stavkama i pronađete način da istaknete originalnost, kreativnost, ali i profesionalnost. Upravo to je pravi način da raskrčite put i probijete se na tržištu, te da se dobar glas o vašem ugostiteljskom objektu pročuje što dalje. 

Nadamo se da vam je naš tekst poslužio kao inspiracija i pružio čvrstu osnovu za koračanje u tom pravcu. 

KOMENTARIŠI