PODELI
Foto: Wikipedia

Narodni univerzitet u Trsteniku oganizovao trodnevnu obuku za 30 učenika. Uz domaćine i polaznici iz Kraljeva, Kruševca, Vrnjačke Banje i Rekovca.

Gotovo da nema korisnika interneta koji bar povremeno ne “zaviri” na Vikipediju, čiji sadržaji čine neverovatnih 99 odsto svih pretraga na globalnoj elektronskoj mreži. Pritom su retki oni koji tačno znaju otkud tu, na jednom mestu, “iskrsavaju” tekstovi o nekoj slavnoj glumici, Prvom svetskom ratu ili kakvom sportskom događaju, na primer.

Priliku da saznaju kako zapravo funkcioniše “slobodna enciklopedija” 30 srednjoškolaca iz Kraljeva, Kruševca, Vrnjačke Banje i Rekovca je dobilo prijavljivanjem za obuku koju je Narodni univerzitet u Trsteniku organizovao i za zainteresovane iz svog mesta. Svima je zajedničko to što su spremni da – kroz najveći volonterski projekat na svetu – promovišu svoje sredine na internetu. Aktivisti neprofitnog udruženja koje promoviše sakupljanje i umnožavanje slobodnog sadržaja na globalnoj mreži pod nazivom “Vikimedija” – uz objašnjenje da ne postoje autori tekstova jer sav objavljeni sadržaj mora da predstavlja “već priznato znanje”, te da su svi koji pišu ujedno i urednici, a rade volonterski – procenjuju da je u Srbiji svakog meseca na ovaj način aktivno gotovo hiljadu ljudi!

– Od 288 Vikipedija na različitim jezicima, ona na srpskom jeziku je 18. po veličini, sa 670.000 članaka, a na engleskom ih ima oko šest miliona – kaže menadžer zadužen za komunikacije u Vikimediji Srbije Ivana Guslarević, ponosna na to što je naš ogranak, kao peti u svetu, osnovan još 2005. – Tačnost sadržaja nekog teksta garantuju reference, odnosno brojnost i kvalitet izvora navedenih na kraju članka. Naravno, postoje administratori zaduženi za neutralnost i objektivnost informacija, ali svako može da ispravi eventualnu grešku.

Učenica Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji Sara Pajić (17) priznaje da Vikipediju često koristi za pisanje seminarskih radova, baš kako što i njena vršnjakinja, učenica Medicinske škole iz Kraljeva Sara Tilić redovno baš tu pronalazi objašnjenje za raznovrsne stručne pojmove.

– Vikipedija je mnogima prvi izvor informisanja, pa se nadam da će ova obuka pomoći da brojni pisani izvori o Kraljevu postanu dostupniji – kaže profesor istorije iz grada na Ibru Milan Vučetić.

Geograf iz Leskovca Stefan Mitić je jedan je od najaktivnijih urednika Vikipedije i navodi da je počeo objavljivanjem priloga o Jablaničkom okrugu, a onda – s obzirom na to da je oduvek voleo pisanu reč – nastavio da se bavi i drugim oblastima koje ga zanimaju.

IZUZETAN ODZIV

– Iznenadilo nas je veliko interesovanje za trodnevnu obuku, tim pre što je školska godina završena, pa smo predavanja organizvali u računarskim kabinetima gimnazije “Vuk Karadžić”, te polaznicima upriličili posetu muzejima i manastirima – kaže koordinator projekta i istoričar Jelena Vukčević.

KOMENTARIŠI