Preselo im letovanje u Grčkoj

Preselo im letovanje u Grčkoj

Ciklon Nefeli pogodio Nea Vrasnu i Asprovaltu, Halkidiki sanira "rane". Potopljeni automobili i apartmani. Nema struje ni vode

Halkidiki je u četvrtak lečio posledice nevremena koje je proteklih dana napravilo veliku materijalnu štetu u ovom letovalištu omiljenom među srpskim turistima. Za to vreme, meštani i njihovi gosti u Solunskoj regiji, “borili” su se sa ciklonom Nefeli, koji je potopio automobile i stanove, izazvao prekide u snabdevanju strujom i vodom. Većini srpskih turista odmor je preseo.

Najgore su prošla mesta Metamorfozis, Nikiti i Nea Vrasna, kao i Stavros i Asprovalta gde su bujice uništile objekte, vozila i plaže. Tamo gde se voda povukla ostali su blato i gomila smeća.

– Na plažama u okolini Nikitija voda je u četvrtak bila mutna, osim na Koviou – ispričala je Ana Nikolić, iz agencije “Nikana”.

– Od Lagomandre pa nadalje more je bistro. Čini mi se da je najviše stradala okolina Ormosa Panagijasa i veoma popularna plaža Trani Amuda. Tamo su bujice bile očigledno veoma jake, čitave reke su prošle kroz samo mesto i plažu. Obala je ovde sad ispresecana dubokim kanalima i ima mnogo granja. Sve se to raščišćava, bageri su svuda, a sada je sunčano i dosta toplije. Turista ima dosta, ali ne kupaju se na gradskim plažama, već odlaze do okolnih mesta, tamo gde more nije zamućeno. Vodosnabdevanje je od  četvrtka normalno i u Nikitiju.

Foto: Grčka INFO / Facebook

Preksinoć je, međutim, objašnjava Nikolićeva, ciklon Nefeli, kako ga zovu, pogodio Nea Vrasnu i Asprovaltu, koji pripadaju Solunskoj regiji. Tamo ima dosta srpskih turista.

– Najgore je prošla Nea Vrasna, jer su u tom mestu i pojedini hoteli oštećeni – govori Nikolićeva. – Ima potopljenih automobila, gradske plaže su delimično uništene, jer je voda odnela pesak, pa je more zaprljano i blatnjavo. Tamo nije bilo ni struje ni vode, ali u četvrtak je stanje normalizovano. I ovde se razvedrilo, sunčano je, ali svugde se sređuje i čisti.

Na fejsbuk-stranicama posvećenim odmoru u Grčkoj, neprestano se razmenjuju informacije o trenutnom stanju. Srpski, ali i drugi strani turisti, objavljuju fotografije uz detaljne podatke o nevremenu koje je zadesilo severni deo Grčke. Mnogi od putnika, koji tek treba da otputuju, imaju dilemu da li da se uopšte i zapute na letovanje sa porodicom i pitaju se kada će se situacija stabilizovati. Malo je onih koji su svoj odmor skratili i vratili se nazad, a sudeći po najavljenoj vremenskoj prognozi, lepo vreme se opet vraća u jedno od omiljenih letovališta srpskih turista.

NI NAJSTARIJI NE PAMTE

Kafići u Nikitiju uglavnom su prazni, tek po nekoliko ljudi sedi u njima i pije piće – ispričala  je Dušica R., koja trenutno sa porodicom boravi na Sitoniji. – Malo je i onih koji se kupaju. Žena kod koje smo mi odseli, a koja ima 60 godina, kaže da ne pamti kišu poput one koja je padala ovih dana.

KOMENTARIŠI