Kako pravilno dezinfikovati automobil

Kako pravilno dezinfikovati automobil

Autombil koji u sebi ima metal, plastiku i tkaninu idealan je za širenje koronavirusa. Virus živi na ovim površinama i potrebno je voditi posebno računa o higijeni unutar vozila, kažu stručnjaci.

Neki krizni štabovi u Srbiji u manjim mestima propisali su da se na ulasku u grad ciklonizerima dezinfikuju vozila spolja, odnosno sve one delove koji mogu da prenesu virus iz grada u grad.

To su gume, vrata, kvake i sve ono što može doći u dodir sa prolaznicima. Ima dosta pitanja i kako postupati i koristiti auto u kome se već vozio neko ko je zaražen. Da bi bili sigurni ceo auto treba pre dubinskog pranja isprskati hirurškim alkoholom i ostaviti da stoji bar nekoliko sati.

Dejan Perović, perač u auto-servisu, potvrđuje da dezinfikuju auto sa alkoholnim sredstvima, da bi sebe obezbedili pa tek onda počinje procedura usisavanja i dubinskog pranja automobila.

Najbitnije je prevoziti isključivo poznate osobe svojim vozilom, jer svako primanje novih putnika donosi rizik da se virus nastani u vozilu. Za porodice koje se prevoze jednim kolima, svakog dana treba je hirurškim alkoholom prebrisati sve one površine koje dolaze u dodir sa rukama, kao što su menjač ili volan, navigacija i kvake.

U slučaju da nemate dovoljno alkohola majstori serviseri preporučuju alkoholno sirće koje treba razblažiti. Ovakvo dezinfekciono sredstvo se pravi tako što na litar vode doda 100 grama sirćeta i isceđen limun.

Higijena automobila, naročito unutrašnjosti, najbolje se održava alkoholom i treba bar jedanput u toku dana sve površine koje se dodiruju obrisati ili maramicama ili krpom natopljenom alkoholom. To treba uraditi i sa dečjim sedištima koje unosimo u kola i iznosimo iz njih.

KOMENTARIŠI