Foto: Pixabay // ilustracija

U posebnim pritvorima u Vršcu i Pirotu sa karantinskim merama nalazi se još 14 okrivljenih, koji su nakon povratka iz inostranih država koje su bile zarišta koronavirusa, prekršili meru samoizolacije.

Treća pritvorska jedinica u Požarevcu ovog tipa je potpuno ispražnjena, kažu za Tanjug u pravosudnim organima.

Od početka vanrednog stanja, do sada je kroz posebne pritvorske jedinice, namenje samo za ove okrivljene – u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, prošlo više od 150 osoba.

Trenutno se u pritvoru u Vršcu nalazi 12 osoba, a u Pirotu 2.

Broj okrivljenih za kršenje samoizolacije značajno je smanjen jer su im sudovi ukinuli pritvor bilo nakon suđenja i izricanja presude ili na zahtev branioca, ili po odluci postupajućeg sudije.

Ovim optuženima za sada se sudi putem skajpa između suda i pritvorske jedinice, radi zaštite zaposelnih od zaraze corona virusom.

Nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, biće poznato da li će im se suđenja odvijati u redovnom obliku.

U početku su ovim optuženima izricane oštre zatvorske kazne od po dve i tri godine zatvora, ali su kako je vreme odmicalo sudovi počeli da izriču i znatno kraće zatvorske kazne, kao kućni zatvor od po nekoliko meseci, pa i novčane kazne.

Za krivično delo koje se ovim okrivljenima stavlja na teret – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije zaprećena je alternativno – novčana kazna ili zatvor do tri godine.

KOMENTARIŠI