Foto: Pixabay // ilustracija

Povodom internacionalne nedelje zubara, donosimo savete o pravilnoj prevenciji i održavanju higijene usta i zuba. Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Pravilan izbor četkice za zube?

Pored pravilne tehnike pranja zuba od izuzetne važnosti je i odabir same četkice. Soft četkice sa mekanim vlaknima pogodne su za zube i desni. Stoga je upravo preporuka stomatologa upotreba mekanih/soft četkica, kao i upotreba električnih četkica i to sa većim brojem vlakna. Što veći broj vlakna sadrži sama četkica, veća je i verovatnoća da se uklone ostaci hrane, kao i mekane naslage sa površina zuba.

Nasuprot njima, medium i hard četkice imaju izuzetno mali broj vlakana koja su dosta kruta, te uz kombinaciju sa agresivnijom tehnikom pranja zuba dovode do stradanja gleđi zuba, što za posledicu ima formiranje defekata na istim. Tako nastale erodirane površine su izuzetno osetljive na toplo-hladno. Hard i medium četkice često mogu dovesti do povlačenja desni kao posledica konstantnog pritiska na osetljive strukture kao sto su desni i koštano tkivo neposredno ispod desni.

Izbor pasti za zube?

Pasta za zube je pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene. Na današnjem tržištu postoji veliki izbor pasti za zube, a ono sto je suština jeste sama koncentracija flourida. Adekvatna koncentracija ja 1450 ppm flourida. Važnost flourida ogleda se upravo u njihovom ojačavanju kristalne strukture gleđi, te je čine otpornijom na stvaranje zubnog kvara. Sve ostale osobine zubnih pasti kao sto su ukus, abrazivnost, penušavost su manje bitni aspekti standardnih pasti za zube.

Tečnost za ispiranje usta?

Tečnost za ispiranje zuba usta je pomoćno sredstvo u održavanju zuba. Postoji više vrsta ovih tečnosti. Jedan tip ovih tečnosti sadrzi fluoride te pomazu u održavanju strukturne jačne kristala gleđi, dok drugi tip sadrži hemikalije koje sprečavaju lepljenje bakterija za zube i njihovo razmnožavanje. Tečnosti koje sadrže hlorheksidin u različitim koncentracijama povoljno utiču na smirivanje upaljenih desni koje krvare, a takođe sprečavaju stvaranje novih naslaga na zubima. Pogodne su kod pacijenata koji imaju ugrađene zubne implante radi kontrole bakterijskog plaka kao I nakon hirurških intervencija.

1 KOMENTAR

  1. Na danasnje trziste postoji veliki izbor pasti za zube, zato je veoma vazno izbrati prirodnu i kvalitetnu pastu za zube, koja ne skodi desnima i ne kvari gledj zuba. Ja sam veoma zadovoljna od kada perem zube sa prirodnom pasom na bazi zeolita a poznato je koliko je zeolit lekovit kako za pranje zuba, poznato je da sve vise ima primenu u savremenoj medicini koristi se kao suplement

KOMENTARIŠI