Kako preneti novac prilikom iseljenja iz zemlje

Kako preneti novac prilikom iseljenja iz zemlje

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

U Upravi carina kažu da iznos veći od 10.000 evra mogu izneti nerezidenti (strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu, uključujući diplomatsko-konzularne predstavnike stranih zemalja u našoj zemlji i članove njihovih porodica i domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od godinu dana).

Uslov je da imaju potvrdu o unosu efektivnog stranog novca – do iznosa naznačenog u potvrdi (potvrdu izdaje carinska služba pri ulasku u zemlju). Novac može da se unese i uz potvrdu banke da je novac koji se iznosi iz zemlje podignut sa deviznog računa onog ko ga iznosi ili devizne štedne knjižice u banci u Srbiji – do iznosa naznačenog na toj potvrdi.

Zatim, na osnovu potvrde menjača da je novac koji se iznosi steknut prodajom dinara dobijenih prethodnim korišćenjem platne kartice u Srbiji – do iznosa naznačenog na toj potvrdi. Rezidenti iz Srbije mogu izneti efektivni strani novac iznad iznosa od 10.000 evra samo na osnovu dokaza o iseljenju, a to su iseljenička viza utisnuta u pasoš i potvrda o odjavi prebivališta u Srbiji koju izdaje MUP.

KOMENTARIŠI