Kako provesti fantastičan vikend sa porodicom

Kako provesti fantastičan vikend sa porodicom

Foto: Pixabay // ilustracija

Brz stil života koji većina nas danas vodi svakako dovodi do toga da više cenimo trenutke koje provodimo sa porodicom i slobodno vreme uopšte.

Budući da domaći turizam ima očiglednu tendenciju da se nadograđuje i širi svoju ponudu, otkrivajući nam brojne lepote naše zemlje, sve češće se odlučujemo za vikend odmore na nekoj od destinacija našeg podneblja, među kojima možemo birati spram toga da li želimo avanturu ili relaksaciju u prirodnom ambijentu. U tekstu koji sledi ćemo stoga govoriti više o načinima na koje možemo provesti kvalitetno vreme sa porodicom i napraviti preko potrebnu pauzu nakon radne nedelje obhrvane obavezama.

Snežna idila: Iskusite zimske čarolije i planinski ambijent

U toku zimskih meseci pred nama su destinacije koje uz brojne atrakcije nude i jedan naročit planinski ambijent, u kojem možemo uživati na različite načine. Iako planine u Srbiji nude brojne sadržaje i u toku letnjih meseci, prva asocijacija u vezi sa njima je svakako zimovanje i aktivnosti na snegu, budući da one nude brojne mogućnosti kako za iskusne skijaše, tako i za početnike i decu. Uz Kopaonik i Zlatibor, Stara planina se takođe ukazuje kao jedna od turističkih destinacija u usponu koju biste mogli da uzmete u obzir ukoliko razmišljate o begu od gradske vreve u toku hladnijih meseci i eventualno praznicima van grada.

Rafting i adrenalinska zabava

Ukoliko volite adrenalinske avanture, onda je Tara nezaobilazna destinacija na vašoj mapi putovanja. Zbog svoje atraktivnosti, uzbudljivi rafting Tarom predstavlja omiljenu aktivnost mlađih turista, a idealan je spoj avanture i odmora.  U zavisnosti od vodostaja reke i perioda kada se rafting odvija, spuštanje niz reku može da traje od 45 minuta, pa do 3 sata. Turisti dobijaju svu neophodnu opremu za boravak u čamcu, a podeljeni su u grupama od po 8 do 10 ljudi. Pored raftinga, izuzetno uzbudljiva aktivnost je i prolazak kroz kanjone – kanjoning. Obavezno je unajmiti vodiča, a a trajanje ture je oko 6 sati. Tokom poslednjih godina, na ovom području se organizuju popularne trke sa preprekama, što Taru definitivno svrstava na listu top destinacija za aktivni odmor.

Jezera u Srbiji: Osvežavajuće letnje iskustvo

Čini se da svako od brojnih jezera u Srbiji krije posebne prirodne lepote i mnoga od njih su podržana bogatom gastronomskom ponudom i sadržajima koji doprinose aktivnom odmoru, budući da se u okviru domaćeg turizma nesumnjivo prepoznaje njihova vrednost. U zavisnosti od toga šta očekujete od svog odmora i koliko dugo ste u mogućnosti da putujete (budući da govorimo o vikend odmoru sa porodicom), možete se odlučiti za vodene avanture bogate raznovrsnim mogućnostima za zabavu i prilagođene deci i mladima ili relaksirajuće uživanje u prirodnom ambijentu. Jezero Zaovine na Tari odlikuje izuzetno čista voda i prirodni planinski ambijent, dok u podnožju Stare planine možete uživati u lepotama Zavojskoj jezera, pogodnog takođe i za sportski ribolov. S druge strane, kraj Zlatarskog jezera se možete sunčati na pontonskoj plaži i igrati odbojku na pesku, a Srebrno jezero, kao najposećenije u Srbiji, nudi brojne mogućnosti za zabavu, kao što je akva park sa pet bazena različite dubine.

Etno-sela: Odmor u duhu tradicije

Ukoliko težite ka pravom domaćem, odnosno domaćinskom iskustvu, etno-sela su pravi izbor za porodični vikend odmor. Autentičan tradicionalni ambijent u kombinaciji sa brojnim zabavnim sadržajima i izuzetnim gastronomskim iskustvom koje etno-sela nude su svakako sjajna ideja za kvalitetno provedeno slobodno vreme. U etno-selu Sunčana reka, pored divnog prirodnog seoskog ambijenta, možete se upustiti u uzbudljive adrenalinske aktivnosti poput paraglajdinga i pešačkih tura, zatim uživati u brzoj vožnji kvada priobaljem Drine, a najmlađima je na raspolaganju zabavni park. Moravski konaci su takođe savršeno mesto za porodični odmor, koje u svoje pogodnosti ubraja i spa tretmane, kao i etno-selo Vraneša, dok u Tiganjici možete posetiti ergelu rasnih konja, a jahanje je dostupno i najmlađima, budući da ovde možete videti i male ponije.

U našoj zemlji nesumnjivo postoje brojne mogućnosti za kvalitetan porodični odmor, koje podrazumevaju kako relaksaciju i aktivnosti za odrasle, tako i zabavne sadržaje za najmlađe. Ukoliko želite da doprinesete kvalitetu svog života i izbegnete osećaj monotonije koji može doneti užurbana svakodnevica, iskoristite svoje vikende za posetu neke od ovih destinacija i posvetite se sebi i svojim najmilijima koristeći lepote koje nudi naša zemlja.

KOMENTARIŠI