Foto: RawPixel.com / McKinsey

Akne su jedan od najupornijih neprijatelja kada je održavanje kože lica u pitanju. Iako se uglavnom vezuju za period adolescencije, sve je više slučajeva kada se javljaju i u odraslom periodu, ostavljajući ožiljke za sobom.

Kako se tipovi kože razlikuju, postoji nekoliko vidova sprečavanja ovog upornog problema, ali je potrebno pronaći uzrok i izlečiti posledice koje su akne ostavile na kožu. Uz malo truda i vremena, možete vratiti svilenkast osećaj i izgled vaše kože i učiniti da ona ponovo postane glatka i sjajna.

Pronađite uzrok

Kao jedan od najčešćih uzroka pojave akni se navode hormoni i razne promene koje oni prave u organizmu. Ukoliko imate hormonski disbalans, velike su šanse da će se problemi sa aknama nastaviti pojavljivati sve dok ne rešite ovaj problem. Neretko se javlja i problem sa štitnom žlezdom koja utiče na veliki deo našeg tela i organizma i samo blage promene u njenom radu mogu dovesti do ozbiljnih problema. Još jedan potencijalni okidač za akne su i policistični jajnici koji mogu dovesti do brojnih upala te je potrebno na vreme odreagovati kako bi se koža oporavila.

Redovno čišćenje

Bilo da se radi o skidanju šminke ili mesečnom detoksu, potrebno je voditi računa o čišćenju kože od svih toksina koji nas okružuju. Ukoliko se svakodnevno šminkate, potrebno je da na osnovu vašeg tipa kože pronađete preparat koji će vam pomoći u uklanjanju šminke i sprečiti da se nakupi nečistoća i zapuše pore. Pored toga, jednom mesečno posetite kozmetičara koji se bavi čišćenjem i detoksikacijom kože lica koji će uz dodatne pilinge da vam uradi duboko čišćenje i osvežavanje kože.

Uklonite ožiljke

Ukoliko želite da oporavite kožu, potrebno je da uklonite sve nedostatke koji su nastali od preterane upotrebe raznih preparata i akni. Jedan od najsigurnijih načina da to uradite jeste efektno lasersko lečenje akni i ožiljaka od akni koji predstavlja najsavremeniju metodu koja pomaže koži da se u potpunosti oporavi. Svako ko se ikada borio sa aknama zna da se nakon određenog vremena stvori veliki broj ožiljaka koji se ne mogu lako ukloniti i često umeju da ostave dugotrajne probleme na koži koja se teško oporavlja. Lasersko uklanjanje vraća koži sjaj i pomaže da se oporavi i poboljša teksturu.

Promenite ishranu

Čak i najmanja promena u vašem svakodnevnom životu može da ima odlične rezultate. Kao jedan od činilaca u uspešnoj borbi protiv akni je i hrana, tačnije, konzumiranje onih namirnica koje obogaćuju kožu i pomažu joj u uklanjanju toksina. Potrebno je, za početak, smanjiti unos gaziranih i previše slatkih sokova, slatkiša i brze hrane jer ovi proizvodi štete i organizmu i koži. Fokusirajte se na unos vitamina, redovno se hidrirajte i pojačajte unos šargarepe, cvekle i ananasa jer se upravo ove namirnice smatraju kao izuzetno delotvorne kada je nega kože u pitanju.

Način života

Način na koji tretirate svoje telo će se najviše pokazati na vašoj koži. Nedostatak sna i umor će rezultirati upalnim procesima i gnojnim upalama koje ćete teško izlečiti. Pored toga, stres negativno utiče na kožu, bez obzira na preparate koje koristite te će stalna nervoza dovesti do akni i upornih bubuljica. Provodite više vremena napolju na svežem vazduhu, uvek zaštićeni odgovarajućom kremom i primetićete kako se vaša koža polako oporavlja. Ukoliko odlazite u teretanu, saunu, solarijum ili kožu izlažete jakom zračenju, vodite računa da ste uvek zaštićeni od svih tih promena kako bi koža imala barem neku sigurnost i zaštitu kako bi se mogla odbraniti od štetnog uticaja iz okoline.

Potrebno je posvetiti posebnu pažnju koži lica i sprečiti nastanak i širenje akni jer je ovo jedna pojava koja ume da bude uporna i ponekad se teško leči. Počnite od uzroka i obratite se profesionalcima jer će vas oni najbolje voditi kroz ceo proces koji će rezulturati svilenkastom i glatkom kožom.

KOMENTARIŠI