U toku toplih, letnjih dana boravkom u prirodi povećava se rizik od uboda različitih insekata. Dok su komarci potencijalni prenosioci različitih zaraznih bolesti, ubodi pčela, osa ili stršljena mogu izazvati alergijske reakcije opasne po život.

U povećanom riziku od uboda insekata su deca jer tokom letnjeg perioda najviše vremena provode napolju, kao i osobe koje su zbog svog zanimanja potencijalno izložene riziku (stočari, zemljoradnici, šumari, lovci i ribolovci i sl.)

Pridržavanjem nekih osnovnih saveta, mogu se smanjiti rizici od uboda insekata:

Dugi rukavi i nogavice, čarape i kapa pružaju veći stepen zaštite od komaraca i krpelja u ranim jutarnjim i večernjim časovima. Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću.

Izbegavajte bare, močvare, česme, bašte i sl.mesta na kojima se insekti razmnožavaju i roje.

Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

Ukoliko obedujete na otvorenom, imajte u vidu da neke vrste hrane i pića privlače insekte.

Nakon povratka iz prirode, obavezno pregledajte kosu, vrat, pregibe i celokupnu kožu tela.

Uklonite gnezda i košnice insekata-gnezda nikada nemojte uklanjati sami, već se obratite službama koje su nadležne za tu oblast.

Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta.

Prilikom kupovine sredstava koja nanošenjem odbijaju različite insekte, pre svega komarce, morate uzeti u ubzir i njihovu potencijalnu škodljivost, naročito kada su u pitanju bebe i mala deca. Naročito obratite pažnju na starosnu granicu iznad koje je upotreba dozvoljena, vrstu insekta koje odbija, kao i maksimalan dozvoljeni broj nanošenja u toku dana.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije koje podrazumevaju i preventivno uzimanje lekova ( hemioprofilaksa) pre odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja. U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti po povratku sa putovanja, odmah se javiti izabranom lekaru i navesti podatak o putovanju i eventualnom ubodu komarca ili drugih insekata.

KOMENTARIŠI