Kakvo nas leto očekuje

Kakvo nas leto očekuje

Foto: Urban City / B.P.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da ćemo na pravo letnje još sačekati, jer nas sredinom nedelje očekuje nova kiša. Dobra vest je, ističe, i da neće biti velikih vrućina.

Vremenski rolerkoster ne posustaje. Juče oblačno, ali toplo, tokom noći padala je kiša.

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže za RTS da će će danas doći do postepenog razvedravanja, najpre na severozapadu i zapadu, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne pljuskove.

“Nakon toga biće dva sunčana dana, ali na žalost već sredinom nedelje, utorak noću ka sredi, dolazi novo naoblačenje i nova kiša, tako da ćemo još uvek sačekati pravo letnje vreme i neko duže sunčano razdoblje”, rekao je Mihajlović.

Dobra vest je, kaže, da neće biti velikih vrućina – maksimalna temperatura bi bila oko 30, 31, 32 stepena.

Sa druge strane, padavine neće biti tako intenzivne i obilne kakve su su bile tokom maja i juna.

U julu generalno možemo reći da će biti značajno manje padavina, kako u broju dana, tako i po intenzitetu, naveo je Mihajlović.

“Možemo reći da je ovaj jul negde bliži onom uobičajnom, s tim da bi ovog jula ipak padavine bile nešto iznad proseka, nekih 20 odsto više nego što je prosečna vrednost“, rekao je Mihajlović.

Manje padavina se očekuje i tokom avgusta, navodi Mihajlović i dodaje  da je ono što smo imali u junu ipak bilo nešto što je ekstremno.

“Poređenje radi, recimo, u maju na području Loznice je izmereno 249 mm, što je drugi najkišovitiji maj posle onog 2014. kojeg, na žalost, pamtimo po katastrofalnim poplavama”, rekao je Mihajlović.

KOMENTARIŠI