Kamere na uniformama policajaca snimile 17 pokušaja davanja mita

Kamere na uniformama policajaca snimile 17 pokušaja davanja mita

Foto: Urban City // B.P.

Saobraćajni policajci na auto-putu kod Beograda i presretači širom zemlje već četiri meseca koriste kamere na uniformama. Od početka korišćenja ovih kamera policijski službenici su u 17 situacija prijavili da je neko od učesnika u saobraćaju pokušao da im da mito, saznajemo u Upravi saobraćajne policije MUP-a.

O svim ovim slučajevima obavešteno je i konsultovano nadležno tužilaštvo, a u jednom slučaju naloženo je da se podnese krivična prijava zbog davanja mita.

Kamerama na uniformama dokumentovana su i dva krivična dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i jedan prekršaj vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Dosad je podneta jedna pritužba građanina koja se nije odnosila na ponašanje policijskih službenika, već je vozač negirao da je učinio prekršaj koji mu je stavljen na teret i ta pritužba ocenjena je kao neosnovana. Podnete su i dve krivične prijave protiv policajaca (obe protiv službenika Saobraćajne policijske ispostave za državne puteve Beograd) zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Razlog ovih prijava je taj, jer prilikom izlaska na mesto saobraćajne nezgode policajci nisu uključili kamere.

Kamera se kači na policijsku uniformu, sa prednje strane, na nosač koji je postavljen na deo uniforme (jakna, košulja, majica). Postoje dve varijante nosača (sa magnetom i klasično kačenje na džep). Kamerica je izrađena od čvrstog materijala i otporna je na udarce, bez štetnih posledica po zdravlje policajaca. Takođe, ova kamera je širokougaona (ugao vidljivosti 143 stepena), uz mogućnost snimanja u HD i ful HD rezoluciji sa 64 gigabajta interne memorije. Radi na temperaturi od minus 20 do plus 50 stepeni i može da zabeleži audio i video-materijal u trajanju od 12 do 14 sati.

Pristup podacima koje zabeleže ove kamere imaju samo ovlašćeni policijski službenici saobraćajne policije, a kontrola pristupa podacima ostvaruje se kroz jedinstveno korisničko ime i lozinku.

KOMENTARIŠI