Reditelj Džejms Kameron i pronalazač olupine „Titanika“ Robert Balard podržali su ponudu grupe muzeja iz Velike Britanije da otkupe oko 5.500 artefakta sa čuvenog broda, prenosi AP.

Kampanja koja je pokrenuta danas treba da prikupi oko 20 miliona dolara kako bi se ti komadi otkupili od privatne američke kompanije koja ih se spasila sa olupine „Titanika“.

Kameron, inače reditelj popularnog filma Titanik iz 1997. godine, upozorio je da postoji ozbiljna zabrinutost da bi kolekcija mogla biti razdvojena i prodata privatnim kolekcionarima pošto je kompanija, u čijem su vlasništvu, podnela zahtev za bankrot.

„To je predivan deo istorije, a ako bude prodat privatnim kolekcionarima, nestaće za oko javnosti. Mogla bi biti razbijena i nikad više sastavljena“, ukazao je Kameron.

Prema njegovim rečima, podvodne ekspedicije na mestu potonuća „Titanika“ učinile su da oseća odgovornost u čast onih koji su poginuli u brodolomu 1912. godine.

Među artefaktima je deo trupa broda i ukras anđela od bronze sa velikog stepeništa na brodu.

Ponudu za kolekciju zajednički su dali Kraljevski muzej „Grinič“, Nacionalni muzej Severne Irske, „Titanik Belfast“ i Fondacija „Titanik“.

Društvo „Nacionalna geografija“ odvojilo je pola miliona dolara kako bi finansiralo projekat.

Ponuda je predstavljena na lokaciji „Titanik Belfast“, gde je u to vreme najveći brod dizajniran, sagrađen i potom krenuo na plovidbu.

Titanik je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine pošto je udario u santu leda, a više od 1.500 putnika i članova posade nije preživelo.

KOMENTARIŠI