„Nišvil“ se sprema za 200.000 posetilaca

„Nišvil“ se sprema za 200.000 posetilaca

Za desetak dana počinje „Nišvil“, najveći džez festival u ovom delu Evrope. Organizatori tokom četiri dana festivala očekuju više od 200.000 posetilaca

Foto: Nišvil

Za desetak dana počinje „Nišvil“, najveći džez festival u ovom delu Evrope. Organizatori tokom četiri dana festivala očekuju više od 200.000 posetilaca.

U prvom džez muzeju u Srbiji, koji će pred „Nišvil“ biti otvoren u Tvrđavi, posetioci će moći da vide i statuu Šabana Bajramovića. Ovih dana u gipsu je završava vajar Vlada Ašanin. On je uradio i originalnu od bronze, na nišavskom keju.

„Jedna vrsta kalupa bila za bronzu, a druga je za gips. Trebalo je taj stari kalup u potpunosti prepraviti“, objašnjava vajar Vladimir Ašanin.

Najveće interesovanje ove godine je za nastupe grupa „Džipsi kings“, „Mat Bjanko“ i „Iner serkl“, ali i nekoliko klasičnih džez izvođača.

„Ja bih pre svega pomenuo ‘Menhetn transfer’, kao najveću vokalnu džez grupu svih vremena, pomenuo bih Kenija Gereta, Omara Hakima i Lizu Simone“, rekao je direktor festivala Ivan Blagojević.

Festival otvara Nišlija Vladimir Jelenković sa svojim učenicima iz big benda iz francuskog grada Monsigur, a zatvara sa svojim bendom bivši pevač grupa „Smak“ i „Generacija 5“ Dejan Najdanović.

„Uporedili su ‘Nišvil’ sa jednim njihovim velikim festivalom u Bordou i oduševljeni su što dolaze“, kaže pijanista Vladimir Jelenković.

„Meni je to lično čast, jer je ovo moj grad i slobodno mogu da kažem moj festival“, ističe pevač Dejan Najdanović.

Za oko 200.000 posetilaca koliko se ove godine očekuje na festivalu, Nišlije su pripremile i pozorišni i filmski program, a biće tu i umetnika iz sveta stripa, književnosti, slikarstva.

KOMENTARIŠI