Kampanja “NA MATURU BEZ AUTOMOBILA”

Kampanja “NA MATURU BEZ AUTOMOBILA”

U Politehničkoj školi u Požarevcu održana je kampanja "NA MATURU BEZ AUTOMOBILA", ovo je kampanja koja se već tri godine realizuje u više opština i gradova u Republici Srbiji, u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu kada se održavaju maturske proslave.

Agencija za bezbednost saobraćaja pokreće ovu kampanju zajedno sa Politehničkom školom iz Požarevca, sa ciljem da se maturanti podstaknu da zbog očekivane konzumacije alkohola na maturskoj večeri, ne upravljaju automobilom već da se oslone na pomoć prijatelja ili roditelja.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

U Požarevcu je u okviru kampanje „Na maturu bez automobila“ održana tribina za učenike završnih godina Politehničke škole u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Požarevca, Policijskom stanicom PU Požarevac.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Naime, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja drže tribine srednjoškolcima širom Srbije kako bi im ukazali na najčešće greške koje mladi prave u saobraćaju i podstakli ih na savesno ponašanje u saobraćaju.

 

maturanti 02-minPredstavnik Agencije Duško Pešić kroz tribinu maturante je upoznao sa detaljima koji se tiču probne vozačke dozvole i negativnog uticaja alkohola na vožnju. Nakon toga, predavanje je održao i predstavnik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Slaviša Savić, koji, govorivši o svojoj nezgodi, utiče na mlade da se savesno ponašaju u saobraćaju.

maturanti 03-min

Nakon edukativne tribine, mladi su imali priliku da se pomoću pijanih naočara koje simuliraju alkoholisanost, uvere koliko je pod uticajem alkohola teško obavljati i najjednostavnije radnje, kao što je rukovanje ili hodanje po pravoj liniji.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

U okviru ove kampanje, u planu je da se obiđe što više lokalnih samouprava, a tribine za srednjoškolce su do sada održane u Kragujevcu, Vršcu, Pećincima, Smederevu, Bela Crkva, Vranju i na Vračaru.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Kampanji u Požarevcu su ispred lokalne samouprave prisustvovali još i Dragan Stanojević predsednik saveta za bezbednost saobraćaja na putevima grada Požarevca, Slobodan Jovanović saobraćajni inspektor i član gradskog veća Dalibor Miljković zadužen za komunalnu infrastrukturu i saobraćaj.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

KOMENTARIŠI