Kanjon reke Brnjice kod Golupca – Specifična mikroklima i izuzetan biljni i...

Kanjon reke Brnjice kod Golupca – Specifična mikroklima i izuzetan biljni i životinjski svet

Kanjon Brnjičke reke jedan je od najlepših u Srbiji, sa specifičnom mikroklimom i izuzetnim biljnim i životinjskim svetom.

Uz sam kanjon pruža se jedna od najlepših pešačkih staza NP Đerdap. Međutim, ovaj dragulj prirode još nije dovoljno poznata turistička destinacija.

Kanjon obuhvata sliv reke Brnjice, koja nastaje spajanjem reka Ključate i Radenke, a uliva se u Dunav kod sela Brnjica, desetak kilometara nizvodno od Golupca. Brnjička reka predstavlja najveći vodotok u okviru Nacionalnog parka Đerdap. Na samo 4 kilometra od sela Brnjica reka se sužava i prerasta u prelep kanjon obrastao gustom šumom. Sam kanjon sastoji se od dva tesnaca. U prvom je Brnjica još mlada, virtuozna reka, te u njemu ima dosta slapova, dok je u drugom mirnija i bez vodopada. Šuma koja se nalazi oko kanjona svrstava se u prvu zonu zaštite Nacionalnog parka Đerdap. To je istovremeno i glavni razlog zbog kog su staze na pojedinim delovima zarasle.

Zbog specifične konfiguracije terena, prolazak kroz kanjon Brnjice zahteva adekvatnu opremu, kao i dobru psihofizičku kondiciju. U gornji deo kanjona može se ući kod sela Donja Radenka, do kog se od Beograda stiže preko Požarevca, Kučeva i Duboke, koja je poznata po Dubočkoj pećini. Cela trasa obilaska kanjona duga je oko 14km, i sastoji se od hoda makadamom, asfaltnim putem, kao i pešačenja kroz korito Brnjičke reke, koja svake godine krije nova iznenađenja u vidu raznih prepreka. Tu su i skokovi sa dva vodopada, od kojih je jedan visok oko 4 metra, a drugi je niži. Dakle, prolazak kroz ovakav kanjon ne zahteva brzinu, već strpljivost.

Kanjon Brnjice nikako nije jedna od lakih pešačkih tura, ali ako imate dovoljno avanturističkog duha, hrabrosti i strpljenja, ovo je pravo mesto za vas. I pored svih poteškoća koje prolazak kroz ovaj kanjon nosi, i dalje postoji grupa ljudi koji svake godine dolaze u Brnjički kanjon. Uočljiv je i potencijal za organizovanje većeg broja planinarskih tura na ovoj lokaciji.

Klub aktivnih uživalaca prirode (KAUP, tj. Serbian Outdoor Club) svake godine organizuje jednu ili dve planinarske ture kroz kanjon Brnjičke reke.

KOMENTARIŠI