KAO NEKADA – Izložba “Dizajn iz doba Juge” u Požarevcu

KAO NEKADA – Izložba “Dizajn iz doba Juge” u Požarevcu

U SFRJ 29. novembar decenijama je slavljen kao Dan Republike. Iako te države više nema, sećanja ljudi su i dalje živa. Mnogi i čuvaju drage predmete iz tog perioda, a neki od njih su eksponati na izložbi "Dizajn iz doba Juge" u Požarevcu

Kada biste danas pošli u požarevački Kulturni centar, obreli biste se u domu radničke porodice iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Foto: ArtDistrikt/Facebook

Sunčali biste se na njihovim ležaljkama sa mirisom soli iz Jadrana, koristili se njihovim pokućstvom, kupovali u prvom superkmarketu. A možda iz ovih čuvara sećanja na izložbi “Dizajn iz doba Juge” izvučete i po koje sopstveno.

Foto: ArtDistrikt/Facebook

“Bicikl poni sam dobila za odličan uspeh kada sam bila drugi razred. Veže me za lepa sećanja, za detinjstvo kako smo se vozili kroz sokake sa društvom. Bio je hit imati bicikl poni tada, tako da su sve moje drugarice imale”, kaže  Sanja Stojadinović, vlasnica poni bicikla.

Foto: ArtDistrikt/Facebook

Danas je teško oko televizora okupiti jednu porodicu, a nekada se oko njega okupljao celi komšiluk.

Eksponate za izložbu sa sve ličnim sećanjima pozajmilo je 30 ljudi. Najviše ih ima kolekcionar Vojkan Ivković iz Petke koji je sačuvao primerke teško kupljenog stripa “Nikad robom”, iliti “Mirka i Slavka”.

Foto: ArtDistrikt/Facebook

“Nisam znao da čitam. Moj ujak koji je radio u brodarstvu u Beogradu, pošto sam ja uzeo svoje pare i kupio terao me je da čitam. Ja sam znao napamet svaku stranicu i kad mi on pokrije rukom određenu stranicu posto je on kapirao da znam napamet i onda sam blokirao”, kaže Vojkan Ivković, kolekcionar iz Petke.

Iako sve posetioce izložbe rođene u to vreme može da obuzme nostalgija, a mlade generacije oduševljenje jednostavnošću tog vremena, ova izložba nas zapravo vodi kroz istoriju dizajna. Od proizvoda u rinfuzu do ekspanzije ambalaže.

Foto: ArtDistrikt/Facebook

“Od pedesetih godina u Jugoslaviji svako dizajnersko odeljenje pri tvornici i fabrici afirmisalo se i progresiralo na način koji je vrlo karakterističan i danas. Blizak skandinavskom nameštaju koji danas svi želim da imamo u prostoru u kome živimo”, kaže  Julija Bašić, kustos izložbe.

Foto: ArtDistrikt/Facebook

Sa početkom osamdesetih fabrike se polako gase, ali ovi jedinstveni komadi iz vremena stvaranja potrošačkog društva i velesajmova sigurnoće nadživeti i mnoga sećanja.

KOMENTARIŠI