Trgovinsko preduzeće „Robne kuće Beograd“ (RKB) osnovano je krajem 1965. godine integracijom firmi „Beograd“, „Nama“, „Grmag“ i „Modna kuća“, a zvanično počinju sa radom 1. januara 1966. godine.

Do 1970. godine RKB izgradilo je 12 novih objekata uz prihvatanje brojnih tehnoloških inovacija.

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka RKB ostvarilo je rast koji se u međunarodnim razmerama smatrao svojevrsnim fenomenom u razvoju trgovine na malo. U to vreme, po svom prometu, RKB je bilo treći lanac u Evropi! Na vrhuncu uspeha RKB je zapošljavao oko 10.000 radnika. Bio je lider kada je reč o asortimanu, usluzi, ali i odnosu prema zaposlenima.

Početkom devedesetih godina RKB ostvaruju prosečan dnevni promet od 1.500.000 DEM, a u asortimanu imaju više od 100.000 artikala. RKB tada imaju 41 robnu kuću, koje su locirane u najstrožim centrima gradova tadašnje Jugoslavije – BIH (4 objekta), CG (2 objekta), a ostale širom Srbije.

Celokupna ekonomska situacija u zemlji uslovila je 1992. početak propadanja RKB. Predstečajni postupak uveden je 1995. godine, a 2002. proglašen je stečaj.unuRobna-kuca-Beograd-681x511Pre skoro 10 godina, 29. oktobra 2007. Radomir Živanović, vlasnik Verano motors kupio je ovu kompaniju za 360 miliona evra. Na javnoj aukciji u hotelu “Hyatt” nadmetalo se 10 domaćih i stranih kupaca, a početna cena iznosila je 140 mil EUR. Da bi učestvovali u nadmetanju, kupci su morali da dostave bankarsku garanciju od 44 mil EUR i otkupe prodajnu dokumentaciju čija je cena iznosila 7.000 EUR.

Do pre nešto više od godinu dana “Robna kuća” u Požarevcu bila je prazna, zapuštena, prljava, pravo mesto za izbegavanje u samom centru. Danas je ta slika drugačija.

Gornji nivo izdat je “Kinezima”, koji svoje kupce pronalaze pre svega u jeftinijim proizvodima koji mogu, ali i ne moraju biti lošijeg kvaliteta.

3. novembra otvorio se objekat trgovinskog lanca “IDEA” u suterenu Robne kuće, tako da su bar kakva-takva nova radna mesta dočekala neke od Požarevljana.

U prizemlju, objekat koji je “probio led” je prodavnica sportske opreme Sport vision.

U petak, 17. marta u prizemlju Robne kuće otvaraju se nove prostorije Telekoma, a otvaranju će prisustvovati i gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović.

1 KOMENTAR

  1. E sad svi da se ucipe i da se okreci i ofarba ova nekad lepa zgrada u centru grada. I dalje je ruzna za sami centar..

KOMENTARIŠI