U subotu, 26. oktobra, Kovin je bio domaćin drugog sportsko-rekreativnog festivala „Mali Hrabriša“ u ovoj sezoni.

U prelepo dekorisanom ambijentu sportske dvorane okupili su se takmičari iz Zrenjanina, Novog Sada, Debeljače, Beograda, Grocke, Kovina, Požarevca, Velike Plane, Kragujevca i Svilajnca. Takmičari su nastupali u Višeboju, izvođenju kata pojedinačno i ekipno i popularnom „Fajteru“, takmičenju u udaranju u samostojeću vreću. Sve discipline su brižljivo kreirane i potpuno usklađene sa stručnim preporukama i razvojnim potrebama dece.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja promoter turnira u Kovinu Stefan Šemlal je u ritmu fajterskog klasika, pesme “Eye of the Tiger“ iz filma „Roki“, izveo katu Unsu, oduševivši sve prisutne u hali koji su ga gromoglasnim aplauzom nagradili za vrhunsko majstorstvo.
Predsednik Sportsko rekreatvine Asocijacije Bane Dmitrović, uručio je plakete „Srce“ zahvalnosti za pomoć prilikom organizacije festivala: Opštini Kovin, Savezu sportova i Ustanovi za sport Kovina.

Dejan Janjetović, direktor Ustanove za sport Kovin, održao je pozdravni govor tokom koga je predao zastavu festivala sekretaru Saveza sportova Velike Plane, Đorđu Stefanoviću, budućem Hrabrišinom domaćinu i proglasio turnir otvorenim.

Sa posebnim poštovanjem predstavljen je Hrabrišin sudija, osvajač srebrne medalje na svetskom karate prvenstvu u Tokiju 2008. godine i svetski šampion na prvenstvu održanom 2010. godine u Beogradu, Dimitrije Jerković, član legendarne reprezentativne ekipe koja je ostvarila istorijski rezultat u karateu.

Ljupka Marija, predstavnik Centra za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju, u znak zahvalnosti za uključenje u redovan program festivala predala je poklone u vidu ručnih radova predsedniku Sportsko rekreativne Asocijacije, Banetu Dmitroviću.

Foto: KK Požarevac 92

Posebno raduje znatno uvećan broj takmičara iz hendikep grupe. U Kovinu je učestvovalo 30 takmičara sa invaliditetom i razvojnim smetnjama iz Požarevca i Kovina. Nastup naših životnih heroja i podrška njihovih pratilaca i trenera podigli su publiku na noge, pobudivši empatiju, ali i dajući primer deci kako se bori bez obzira na životne poteškoće. Iskreno se nadamo da će naš put slediti lokalne uprave, sportska udruženja i ustanove širom Srbije i da će omogućiti podjednake uslove za bavljenje sportom, druženja i putovanja svoj našoj deci, bez obzira na startne životne pozicije.

Samo takmičenje je proteklo u sjajnoj organizaciji i pozitivnoj atmosferi. Uigrani timovi učiteljica, sudija, trenera, asistenata deci tokom nastupa, realizatora programa, lekara, delegata i direktora, pružaju vrhunske uslove za nastup svakog takmičara i zaista od takmičenja prave festival sreće, radosti i dečijeg uzbuđenja. Za razliku od klasičnih sportskih takmičenja ispunjenih stresom, tenzijama i pritiscima, naša organizacija insistira na pružanju uslova za izvlačenja najboljeg iz svakog deteta bez obzira na predispozicije, talenat i mogućnosti. Upravo zbog toga „Mali Hrabriša“ predstavlja idealan program kako za decu koja se rekreativno bave borilačkim sportovima, tako i za talentovane mališane kojima ovaj pristup i organizacija može poslužiti za razvijanje njihovih vrhunskih potencijala u opuštenom, podsticajnom i pozitivnom razvojnom programu.

Prema propozicijama, najuspešniji su klubovi i udruženja koja na takmičenju imaju najveći broj prijavljenih učesnika. Smatramo da su upravo oni dali najveći doprinos društvu okupljanjem dece u kvalitetne, smislene sportske i vaspitne programe.

U Kovinu, najuspešniji su bili:

1. Karate klub „Požarevac 92“, Požarevac
2. Sortsko rekreativno udruženje „Plej“, Novi Sad
3. Klub borilačkih sportova „ Radnički“, Kovin
4. Karate klub „Šumadija“, Kragujevac
5. Karate klub „ Jukobanat“, Zrenjanin
6. Karate klub „Karađorđe“, Velika Plana

Sa ciljem promovisanja pravih vrednosti u sportu, posebne nagrade su dodeljene:

1. Prema izboru sudija, najposvećeniji trener je bio Stefan Šemlal osvojivši nagradu „PODRŠKO“.

2. Treneri su proglasili Ivanu Filipović za najpozitivnijeg sudiju, dodelivši joj nagradu „SMEŠKO“.

3. Učiteljice su nagradu za fer plej, „FERKO“, dodelile Ljubici Nikolić.

4. Direktor festivala je nagradu „VREDNIŠA“ dodelio najvrednijoj realizatorki programa Miljani Paunović.

KOMENTARIŠI