Kiša stvorila probleme na PK „Drmno“: Proizvodnja stabilna uprkos kiši

  Iz predostrožnosti bila su uvedena i posebna dežurstva, u cilju praćenja celokupne situacije na etažama i unutrašnjem odlagalištu.

  Rudari Površinskog kopa „Drmno“ kažu da je kiša njihov najveći neprijatelj, jer se tada proizvodne i sve druge aktivnosti odvijaju u veoma otežanim uslovima za rad. A u maju,kiše je bilo napretek. U proseku, na kopu „Drmno“ na dnevnom nivou palo je oko osam litara kiše po kvadratnom metru. Deluje da nije reč o velikoj količini padavina, ali ako se uzme u obzir činjenica da je rudarskim aktivnostima zahvaćen prostor od 17 kvadratnih kilometara, onda to znači da zavodnjenost kopa nije bila beznačajna. Objekti za površinsko i dubinsko odvodnjavanje dobro su funkcionisali. Iz predostrožnosti bila su uvedena i posebna dežurstva, u cilju praćenja celokupne situacije na etažama i unutrašnjem odlagalištu.

  Najviše problema sa putevima, Foto: Energija Kostolac

  – Tokom maja kiša nam je stvarala probleme u organizaciji proizvodnog procesa, kao i u sprovođenju drugih planiranih aktivnosti. Uprkos tome, proizvodnja uglja tokom kišnih dana bila je redovna i kontinuirana – rekao je Dragoslav Slavković, direktor kopa „Drmno“. – Tokom proteklog meseca putevi su nam predstavljali najveći problem. Bili smo prinuđeni da svakoga dana, u svakoj smeni, radimo na njihovoj popravci i sanaciji kako bismo stvorili kakve-takve uslove za funkcionisanje kopa. U narednom periodu, zahvaljujući isporukama lomljenog kamena, popravka puteva biće mnogo temeljnija i kvalitetnija. Vozila pomoćne mehanizacije eksploatisana su u teškim uslovima, što se negativno odrazilo na njihovu pogonsku ispravnost. Imali smo povećan broj kvarova na vozilima i mehanizaciji, tako da su održavaoci imali pune ruke posla. No, bez obzira na sve, uspeli smo da ostvarimo pristojnu proizvodnju, uzevši u obzir sve probleme s kojima smo se susretali.  Prioritet je ostvarivanje planirane proizvodnje otkrivke, jer za tonu uglja treba otkopati 4,5 kubika jalovine.

  Remont od 17. juna

  17. juna na Površinskom kopu „Drmno“ počeo je remont ugljenog sistema i trajaće do polovine jula. Pored popravke rudarske mehanizacije, biće sprovedene i određene tehničko-tehnološke aktivnosti.

  KOMENTARIŠI