Kličevački idol pronađen slučajno, a danas je na grbu Grada Požarevca

Kličevački idol pronađen slučajno, a danas je na grbu Grada Požarevca

Kličevački idol je jedan od najinteresantnijih objekata iz praistorije sa teritorije Balkanskog poluostrva. Pronađen je slučajno, prilikom obrade zemljišta, nadomak sela Kličevac kod Požarevca, 1881. godine. Veruje se da je idol kao zavetni dar položen u zemlju zajedno sa spaljenim ostacima značajnog člana praistorijske zajednice.

Idol je tumačen kao Boginja majka, pratilac na putu u zagrobni život ili kao sam simbol zagrobnog života. Živopisan ornament nošnje i bronzani nakit koji je prikazan na Kličevačkom idolu ‒ ogrlica, amulet, privesci koji vise sa pojasa ‒ otkrivaju nam kako su se odevale i ukrašavale žene višeg društvenog statusa u okviru zajednice čiji su se članovi sahranjivali u kličevačkoj nekropoli.

Figurina je stradala u austrougarskom bombardovanju Beograda i zgrade Narodnog muzeja 1914. godine. Od Kličevačkog idola ostala su samo tri fragmenta pojasnog dela figurine koji su pukom srećom i velikom požrtvovanošću tadašnjih muzejskih poslenika ostali sačuvani za buduća pokolenja. Ali čak i tako okrnjen, Kličevački idol priča priču o životu, verovanjima, statusu, pa i modnim trendovima pripadnika višeg društvenog staleža u praistorijskoj zajednici.

Foto: Urban City

Simbol Kličevačkog idola danas se nalazi na grbu Grada Požarevca.

KOMENTARIŠI