Foto: Urban City / B.P.

U organizaciji Centra za kulturu Kostolac i Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, održaće se tokom Novembarskih dana kulture dve književne večeri u Ogranku Biblioteke u Kostolcu. U sredu, 17. novembra, sa početkom u 18 časova, književnica Ljiljana Šarac predstaviće svoju knjigu “Đurđevim stopama”.

U četvrtak, 25. novembra, sa početkom u 19 časova, književnica Daniela Bakić predstaviće svoje knjige: “Dnevnik čuda Dude Alapače” i “Čudima nikad kraja”.

O književnicama

Ljiljana Šarac (devojačko Lazić) rođena je u Smederevu 1971. godine. U rodnom gradu završila je gimnaziju, a u Beogradu Filološki fakultet, smer Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću.

Dvanaest godina je radila u Saobraćajnom preduzeću ‚‚Lasta” kao novinar, urednik Revije Lasta i PR. Nakon toga se okreće profesorskom pozivu i danas radi kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi ‚‚Stefan Dečanski” u Beogradu.

Godinama je pisala i objavljivala pesme. Dobitnik je ‚‚Smederevskog Orfeja”. Književni klub Smederevo joj je objavio zbirku pesama ‚‚Lutka učaurene duše” 1997. godine.
Do sada je objavila pet istorijskih romana (u izdavačkim kućama Evro Book i Laguna): ‚‚Opet sam te sanjao”, ,,Gde sam to pogrešila?’’, ,,Zid tajni’’ i poslednji 2021. ,,Đurđevim stopama’’, kao i dva ljubavna romana ,,Starija’’ i ,,Stariji’’.

Godine 2019. dobila je prestižnu nagradu Beogradski pobednik.
Član je Književnog kluba Čukarica.
Od 2020. član je Udruženja književnika Srbije.
Udata je i majka dvojice sinova.

Daniela Bakić je rođena 1977. godine u Sarajevu. Gimnaziju je završila u Čačku, a univerzitetske studije u Beogradu. Kolumna Duda Alapača, koju Daniela Bakić već duže od deset godina piše za magazin Lepota i zdravlje, jedna je od najčitanijih i najomiljenijih rubrika u čitavom regionu. Junakinja ove kolumne Duda je savremena žena koja se podjednako dobro snalazi ili pak ne snalazi u ulozi poslovne žene, majke, ćerke, supruge i prijateljice. Veoma inteligentna, duhovita, saosećajna, osetljiva, brza na jeziku, preduzimljiva, opsesivno vezana za svoje dete, najgori suvozač i “najbolja” drugarica. Kroz njene priče srešćete se sa uobičajenim problemima sa kojima se inače današnje mlade majke i supruge suočavaju, ali primetićete i komične izraze koji su u našem društvu sveopšte prihvaćeni.

Daniela Bakić je udata i ima dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

KOMENTARIŠI