Književno veče i otvaranje izložbe u Biblioteci u Kostolcu

Književno veče i otvaranje izložbe u Biblioteci u Kostolcu

Posetioci Biblioteke moći će da do 30. oktobra 2018. godine pogledaju likovne radove petnaest učesnika Kolonije iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, u utorak 16. oktobra 2018. godine, premijerno u Srbiji, predstavljen je roman našeg poznatog pisca Aleksandra Tešića – “Gorolom”.

Foto: Biblioteka Kostolac

Aleksandar Tešić rođen je u Čačku 1961. godine. Odrastao je i školovao se u inostranstvu. Studirao je prava. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za svoje knjige. Trilogiju „Kosingas“, koju mnogi smatraju „kamenom temeljcem“ srpske epske fantastike, čine knjige: „Red Zmaja“ „Bezdanj“ i „Smrtovanje“ Po knjizi „Kosingas“ urađen je strip. Njegova trilogija o Milošu Obiliću dala je nov uvid u Boj na Kosovu i čine je knjige: „Zmaj i Ždral“, „Koplje svetog Georgija“, „Vitez zatočnik“. Zatim je objavio knjige: „2084“ „Kletvu Kainovu“, “Kosingas – Kroz oganj i vodu” i “Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija”. U njegovim romanima prepliću se istorija, mitologija i fantastika, poseban akcenat bacajući na našu srednjovekovnu istoriju, na mitove i legende srpskog naroda. Aleksandar Tešić je zaposlen u RTS-u kao prevodilac. Izdavačka kuća “Strahor” je njegova porodična firma koja je počela je sa radom u aprilu 2016. godine. Oženjen je, i sa suprugom Irenom i sinovima Vladanom i Srđanom živi u Beogradu.

Foto: Biblioteka Kostolac

“Gorolom” je istorijski roman objavljen u izdanju izdavačke kuće “Strahor” čija je radnja smeštena u srednji vek i Srbiju iz tog vremena. Ovo je priča o osveti, časti, ljubavi, zaverama i junaštvu. Iako je Tešić najpoznatiji po trilogijama epske fantastike inspirisane srpskom i slovenskom mitologijom, njegov najnoviji roman je zasebno delo, koje neće imati nastavke. Jedinu direktnu vezu sa prethodnim serijalima ovaj roman ima u glavnom junaku, koji je pozajmljen iz trilogije „Miloš Obilić“.

Nakon predstavljanja knjige otvorena je izložba slika sa Međunarodne likovne kolonije “Osmeh Kostolca” koja je održana u organizaciji Likovnog udruženja „Kevro“ iz Kostolca od 21. do 26. juna 2018. godine u Kostolcu. Posetioci Biblioteke moći će da do 30. oktobra 2018. godine pogledaju likovne radove petnaest učesnika Kolonije iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

KOMENTARIŠI