Početna plata u javnom sektoru za fakultetski obrazovane biće 12 odsto veća nego do sada, medicinske setre u Hitnoj pomoći biće plaćenije od onih u domovima zdravlja, radnici koji se ističu moći će da napreduju i do osam puta, a lekari primarijusi imaće plate rukovodioca.

Ovo su samo neke od novina koje donosi reforma sistema plata u Srbiji, koja bi, kako tvrde u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, trebalo da smanji društvenu nejednakost, poveća vrednovanje rada, obrazovanja, stručnosti, odgovornosti i specifičnosti posla.

– Zakon je u fazi završnih konsultacija, a u narednim danima nas čeka početak formalne javne rasprave koja bi trebalo da traje 21 dan. Nakon toga zakon se upućuje, u Vladu na usvajanje, a onda i u Skupštinu. Plan je da ovaj zakon bude usvojen do kraja jula  – kažu u ovom ministartsvu.

Biro

Podizanjem nižih plata smanjiće se razlika između onih koji najviđše i onih koji najmanje zarađuju. Najniža zarada trenutno je devet puta manja od najviše, a primenom novog zakona biće sedam puta niža.

Radnici sa visokim obrazovanjem moći će da uvećaju zaradu čak i do 40 odsto. Tako će nastavnik početnik, sa postojećom zaradom od oko 43.000 dinara, zalaganjem moći da dostigne zaradu od 60.000 dinara.

KOMENTARIŠI