Foto: KPZ

Na sastanku održanom 7.12.2022. godine, Žiri za izbor dobitnika Povelje kulture u sastavu: GalinaPavlenko Perić, direktor Centra za kulturu Požarevac, Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, Ljiljana Dabić, upravnik Fondacije Milenin dom, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Dalibor Stojadinović, rukovodilac Kulturno – umetničkog društva „Božidar Dimitrijević Kozica“ Drmno, pregledao je sve pristigle predloge, i doneo sledeću odluku:

Dobitnici nagrade Povelja kulture za 2022. godinu su Violeta Marković, umetnik primenjenih umetnosti, Ljiljana Rakić Bošković, dirigent i Nikolina Josić, član ansambla KUD „Kostolac“.

Violeta Marković, likovni umetnik iz Požarevca živi i stvara u Požarevcu već dugi niz godina. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od tada je aktivna na svim poljima primenjenih umetnosti: radila je murale, dizajnirala ambalaže, obuću, knjige, reklamne strane. Član je ULIS „Barili“ od 1995. godine. Do sada je samostalno izlagala 23 puta i učestvovala na preko osamdeset kolektivnih izložbi. Posebno je ponosna na ovogodišnju izložbu „Simfonija 7“, koja je održana u Hongkongu, jer je na izložbu pozvana od strane organizatora. Do kraja godine u Honkongu učestvovaće na još jednoj izložbi i imati izlaganje o kaligrafiji i zidnom slikarstvu.
Učesnik je humanitarnih akcija i kolonija.

Zaposlena je Fondaciji Milenin dom – Galeriji Milene Pavlović Barili, kao viši muzejski vodič.

Ljiljana Rakić Bošković, dirigent i muzički stvaralac, rođenaje Požarevcu. Tokom svoje radne karijere uspešno je pripremala horove u svim školama u kojima je radila, a takođe bila član ili rukovodilac mnogih horova u Požarevcu. Hor Požarevačke gimnazije kojim je dirigovala, na državnom takmičenju održanom 2004. godine osvojio je Inagradu, hor osnovne škole iz Boževca osvojio je IIInagradu, 2006. godine, a zatim i hor OŠ „D. Obradović“ I nagradu na državnom takmičenju. Od 2000. godine rukovodila je horom Saborne crkve u Požarevcu, a godine 2014. kada je osnovan hor u Crkvi Svete Petke, Ljiljanapostaje rukovodilac crkvenog hora ovog hrama. Jedan je od inicijatora Festivala duhovne muzike čiji je organizator Crkva Svete Petke.

Godine 2019. obnavlja se rad mešovitog hora Centra za kulturu Požarevac, a Ljiljana postaje njegov rukovodilac. Godine 2021. godine osniva i postaje rukovodilac dečjeg hora Magični ljiljani, zaokružujući tako svoj rad u oblasti horskog pevanja na sve oblasti i sve uzraste.

Nikolina Josić, dugogodišnji folkloraš, rođena je u Požarevcu, a živi u Kostolcu. Član je Kulturno-umetničkog društva „Kostolac“ od najmlađih dana. Bila je aktivan član svih igračkih dečijih ansambala, da bi 2009. godine postala stalni i standardni član Prvog izvođačkog ansambla ovog društva. Od samog početka bila je aktivna u kulturno-umetničkom društvu „Kostolac“, pokazujući visok nivo odgovornosti i kreativnosti u radu. Kao član Prvog ansambla ovog kulturno-umetničkog društva odigrala je 548 koncerata, što ukazuje na njenu posvećenost ovoj vrsti igre. Zalaže se za očuvanje tradicije i folklorne umetnosti. Rado učestvuje u svim aktivnostima koje promovišu kulturno nasleđe.

Zaposlena je u Predškolskoj ustanovi „Ljubica Vrebalov“, u Požarevcu.

KOMENTARIŠI