Bambi Požarevac

Proizvodnja i trgovina proizvodima Koka-Kola sistema kreira 291 milion evra dodate vrednosti domaćoj ekonomiji. Čak 42 miliona evra čini direktnu dodatu vrednost za srpsku privredu kroz nabavku resursa u zemlji, plaćanje zarada zaposlenih i direktnih poreza, dok se indirektni uticaj procenjuje na 249 miliona, saopšteno je iz te kompanije.

Sistem direktno zapošljava 1.700 ljudi, a podržava još 14.400 radnih mesta u povezanim delatnostima i sektorima privrede, što je ekvivalent 0,6 odsto celokupnog tržišta rada u Srbiji.

Korist od ukupne potrošnje i trošenja na proizvode Koka-Kola Sistema, pre svega je imala država Srbija, u čiji budžet se, na ime PDV -a, slilo 76 miliona evra. Ovo su najnoviji rezultati uticaja Koka-Kola sistema na domaću ekonomiju predstavljeni u četvrtoj studiji pod nazivom “Društveno-ekonomski uticaj Koka-Kola sistema u Srbiji”.

Značaj akvizicije kompanije “Bambi”, a samim tim i uticaja celokupnog Koka-Kola sistema na domaću privredu potvrdio je i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

“Akvizicija koja je ostvarena može se slobodno nazvati istorijskom, jer Koka-Kola dugo nije ulagala u slatki program bilo gde u svetu, pa je veliki korak to što je Srbija bila prva u koju je odlučila da uloži značajan novac kupovinom Bambija”, izjavio je Marko Čadež.

Profesor i prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Lončar je u svom izlaganju posebno istakao da su merljivi indikatori još jednom pokazali koliko je Koka-Kola sistem važan za ekonomiju i društvo Srbije.

Taj doprinos se ogleda kroz uticaj na kreiranje BDP, podržavanje zaposlenosti, ali i nemerljivi kvalitativni uticaj na lokalnu zajednicu i društvo u celini, kroz čitav niz društveno odgovornih inicijativa, poput podrške mladima, osnaživanja žena, promocije preduzetništva ili podizanja ekološke svesti.

Svi rezultati studije vode ka jednom zaključku: Koka-Kola sistem je srpska kompanija koja angažuje domaće dobavljače, zapošljava domaću radnu snagu, sarađuje sa domaćih distributerima i maloprodavcima, opslužuje domaće potrošače, pomaže lokalnu zajednicu i partnerski sarađuje sa organima Republike Srbije.

“Koka-Kola je poznata kao omiljeno piće i globalni brend, ali ona je mnogo više od toga, a kupovina svakog našeg proizvoda stvara snažan uticaj na lokalnu privredu i na sve nas”, izjavio je Saša Marković, direktor prodaje kompanije Koka-Kola HBC Srbija i dodao “čitav lokalni lanac vrednosti koji kreiramo u Srbiji takav je zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa državnom administracijom i institucijama, saradnji sa preko 37.000 kupaca, dobavljačima i partnerima, ali i našoj posvećenosti ulaganja u zajednicu već više od pola veka”.

Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi je istakao da je veoma zadovoljan što ta kompanija može da se razvija u velikom sistemu kao što je Koka-Kola, ali i da značajno doprinese rastu grupacije svojim uspešnim poslovanjem.

“Kao novi član Koka-Kola HBC porodice, Bambi je dobio novu razvojnu šansu, ali i mogućnost da kroz doprinos razvoju celokupnog sistema značajno doprinese i razvoju naše zajednice. Postavši deo multinacionalnog sistema pružena nam je mogućnost da dodatno unapređujemo kvalitet naših proizvoda i da naš potencijal pokažemo i na mnogim inostranim tržištima.

Prema rezultatima za 2019. godinu, potrošači u Srbiji potrošili su 486 miliona evra na proizvode Koka-Kola sistema. Od toga, 431 milion evra potrošeno je na 448 miliona napitaka u zemlji, dok je 55 miliona evra potrošeno na 10 miliona kilograma proizvoda kompanije “Bambi”.

2 KOMENTARA

  1. Možda bi i radnici BAMBI-ja trebalo ovo da osete ali ništa od toga. Sve kroz bonuse odlazi menadžerima , direktorima , povezanim firmama i licima.

KOMENTARIŠI