Foto: Urban City // ilustracija

Vraćanje kilometraže vozila ostaje uobičajena praksa na tržištu polovnih vozila. I iako su kupci sve oprezniji u vezi sa prevarama u vezi sa automobilima, nova studija kompanije Car vertical pokazuje da je rizik od kupovine vozila sa ovom vrstom prevare i dalje veoma visok.

Sa gubicima vezanim za prevaru u vezi sa kilometražom koja se procenjuje na 8,77 milijardi evra godišnje prema studiji Evropske parlamentarne službe za istraživanje, važno je saznati više o ovom skupom pitanju. Automobilski stručnjaci analizirali su 1,11 miliona istorijskih izveštaja u poslednjih 12 meseci na 24 tržišta, uglavnom u Evropi. Saznali su da automobil sa najčešće vraćenom kilometražom luksuzni Audi A8 sedan. Od svih A8 proverenih na platformi, 30,6 odsto imalo je falsifikovanu kilometražu. Među modelima drugih proizvođača na listi sa najviše prevara ove vrste su Ford Mustang na 2. mestu (25,7%), Ford Fusion na 10. (22%), Volvo KSC70 na 14. (21,1%), i Opel Insignia na 19. mestu (19,5%).

Sve veći broj električnih automobila sa falsifikovanom kilometražom sugeriše da kupci treba da budu oprezniji. Dok je ukupan udeo električnih vozila sa vraćenom kilometražom (13,4%) niži od evropskog proseka (15,6%), razlika je zanemarljiva. Pored toga, kupovina električnog automobila sa falsifikovanom kilometražom može dovesti do velikih računa za popravku, prenosi B92. Električni automobili u ovom slučaju mogu predstavljati najveći rizik, jer degradirani akumulatori znače skupe popravke pa određivanje stvarne kilometraže igra još važniju ulogu kada tražite polovni električni ili hibridni automobil.

KOMENTARIŠI