Foto: DokTok

Leto nam donosi sunčane dana koje provodimo na otvorenom, zato uglavnom mislimo da smo manje podložni prehladama ili infekcijama. Ipak, naš imuni sistem ne zna za pauzu i potrebno ga je neprestano graditi i održavati.

Vitamini su neophodni za naš organizam jer učestvuju u mnogobrojnim procesima
metabolizma, stoga je njihov adekvatan unos vrlo važan za naše zdravlje. O vitaminima, njihovoj primeni, o količinama koje su potrebne organizmu, kada, kako i na koji način treba uzimati vitaminske suplemente, kao i o različitim vitaminskim preparatima koji su nam dostupni, saznaćete od  lekara opšte prakse dr Nenada Ljubenovića na predstojećem Doktok Talks-u koji se održava u nedelju 27.06. u 15h.

“Vitamine unosimo kroz svakodnevnu ishranu i smatra se da uravnoteženom i raznovrsnom ishranom unosimo dovoljne količine vitamina, koje su na dnevnom nivou potrebne organizmu. Ipak, sa razvojem nauke, tehnologije i medicine, dostupni su i mnogobrojni vitaminski preparati, koji služe kao dopuna ishrani i čija je osnovna namena nadoknada vitamina kada unos kroz svakodnevnu ishranu nije dovoljan ili u slučajevima kada postoji povećana potreba organizma za istim”, navodi dr Ljubenović.

Podećamo, pravilna ishrana u svakodnevnom životu treba da zadovolji neke osnovne principe, a to je da bude umerena, raznovrsna i da pokriva dnevne energetske potrebe individualno prilagođene pojedincu.

“U ishrani ne treba preterivati i u svemu treba naći adekvatnu meru. Takođe, treba unositi sve hranljive materije: ugljene hidrate, belančevine i masti, kao i vitamine i minerale poreklom iz namirnica. Veoma je važno napomenuti, naročito u vreme pandemije, da treba unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala kako bismo sačuvali zdravlje i kako bi naš imunitet mogao neometano da radi”, rekao je još jedan lekar opšte prakse sa Doktoka, dr Nikola Stojković i dodao da je “od vitamina važno unositi vitamin C i D.

Vitamin C treba unositi u dozi od 1000mg dnevno, a vitamin D 1000 IU. Takođe, svojim pacijentima savetujem i upotrebu Magnezijuma u dozi od 375mg dnevno, dok su za rad imunog sistema takođe važni i Cink i Selen.”

Svoja pitanja i nedoumice na ovu temu možete slati putem Doktok društvenih mreža, a na ista će vam u nedelju, na Instagram profilu platforme Doktok odgovarati dr Nenad Ljubenović, lekar opšte prakse aktivan na ovoj platformi.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje konsultujte stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na na Doktoku, platformi za besplatne psihološke i zdravstene konsultacije.

Posetite www.doktok.rs i zakažite svoju konsultaciju!

KOMENTARIŠI