Koliko košta STAJANJE u autobusu na liniji Beograd – Požarevac

Koliko košta STAJANJE u autobusu na liniji Beograd – Požarevac

Kao što to obično i biva za velike praznike u Srbiji kao što su Nova godina, Božić, Uskrs, Dan državnosti, mnogi učenici, studenti i zaposleni koji žive van mesta rođenja jedva čekaju da nekoliko dana provedu u svom rodnom mestu koji su se uželeli porodice, prijatelja, svog grada...

Danas (sreda) 15. februara 2017. godine nam se javila I.P. koja je htela da ostane anonimna, ali pre svega ukaže na problem koji joj se često dešava, kako njoj tako i njenim kolegama, drugaricama na autobuskoj liniji Beograd – Požarevac.

Kako smo u samom uvodu ove objave i napomenuli da mnogi Požarevljani koji nemaju drugi način povratka u rodni grad za vikend ili praznik kao što je ovaj 15. februara prevoz do Požarevca iz Beograda organizuju kupovinom autobuske karte od 735 dinara (bez popusta).

foto: I.P.
foto: I.P.

U ČEMU JE PROBLEM?

Vidno nervozna i ogorčena I.P. koja nam je fotografiju poslala sa današnje međugradske linije Beograd – Požarevac (11h) iznenadila je i redakciju Urban City radija. Na pomenutoj liniji koja do Požarevca prolazi auto-putem Beograd – Niš (E-75) i regionalnim putem od naplatne rampe Požarevac (M-24) u trajanju od oko 70-75 minuta u autobusu je preko dozvoljenog broja sedećih mesta prodato još najmanje 10-11 mesta, kako nas je obavestila gotovo uplakana I.P. koja je iz Beograda danas krenula ka rodnom gradu. Kako joj roditelji nemaju novca da joj plate troškove stanovanja i ostlaih potreba u Beogradu, I.P. je primorana da radi dva posla kako bi sebi platila troškove studiranja i stanovanja, pa tako i ovu autobusku kartu, za koju smatra da je zaslužila da bar ima mesto za sedenje, priča nam sa očima punih suza I.P.

Propust ili želja za većom zaradom?

Kako je moguće da se veći broj karata od dozvoljenog broja proda, a da se pritom putniku ne obezbedi mesto? Sa jedne strane možemo pričati o ceni polu-izvršene usluge prevoza, ali ono što je najbitnije, ovakav način prevoza putnika pri brzini na auto-putu od maksimalnih 100 km/h može biti izuzetno opasan, naročito u nepredviđenim situacijama, kao što su nagla kočenja, mimoilaženja, kiša, magla…

Putnica koja nam se danas javila rekla nam je da je svoju autobusku kartu uredno kupila u 10.28h na Beogradskoj autobuskoj stanici, ali se iznenadila daje njeno mesto bilo zauzeto i da je autobus bio gotovo ispunjen. Na stanici Autokomanda ušlo je još 10 putnika koji nisu imali kupljenu kartu ranije sa numerisanim mestom, već su ih pri ulasku u autobus kupili kod vozača iako je autobus bio popunjen.

Na karti koju nam je I.P. poslala jasno se vidi da je sedište sa brojem 13 za ovaj polazak pripadalo njoj, odnosno svakom kupcu karte jedno sedeće mesto.

foto: I.P.
foto: I.P.

Da li je problem u softveru za izdavanje karata, neobzirnost prevoznika za putnike i mogućnost veće zarade, a za bezbednost da ne mislimo, ali i nepoštovanje numerisanih mesta od strane putnika, za sada će ostati tajna, jer nismo nikog nadležnog danas uspeli da dobijemo oko ovakvog problema na koji nam je ukazala vidno razočarana studentkinja Pravnog fakulteta.21

Ovim putem apelujemo na sve prevoznike da sa dodatnim autobusom, povećanim brojem linija ili nekim manjim isplativijim prevozom (mini-busom) za vreme praznika i vikendom obezbede pre svega bezbedan prevoz putnika i normalno funkcionisanje međugradskog autobuskog saobraćaja.

Iz Inspekcije za saobraćaj saznali smo da oštećeni putnici treba da čuvaju kartu kao osnovni dokaz da je karta bez jasno označenog mesta za sedenje prodata (u slučaju da je već popunjen kapacitet autobusa).

Takođe, bitno je da se inspekciji jave što pre, kako bi dokazi bili sveži, a inspektori mogli da reaguju na vreme.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije ističe da je Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju regulisan prevoz putnika. Prema ovom zakonu, primanje putnika izvan raspoloživih mesta nije dozvoljeno, a ukoliko se utvrdi da je učinjen prekršaj prevozniku preti kazna između 300.000 i 1.000.000 dinara.

 

 

2 KOMENTARA

  1. Pa nek ih kazne. Nek nađu 5 svedoka iz tog busa i nek se posle češaju. Samo da dodam da ne mogu da verujem da ne postoji linija za Smederevo. Sramota, a toliko je studenata, srednjoškolaca pa i radnika tamo i ovamo da treba da postoje.

  2. Pitajte doticnu I.P. da li se zali i kada putuje sa Unakop-om ili Darkom-om. Kada im kazemo da moramo da ih ostavimo,mole da ih prevezemo jer uvek imaju neki razlog da stignu sto pre. To je hvala.

KOMENTARIŠI