Foto: Pixabay // Ilustracija

Aplikacija koju je Kasim Kan razvio u saradnji s Martinom Bazantom i Džonom Bušom koristi teoretski model za izračunavanje sigurnih vremena izloženosti i nivoa zauzetosti prostorija.

Aplikacija COVID-19 Indoor Safety Guideline naravno nije nepogrešiva, ali može da pomogne.

Kako bi se ublažilo širenje kovida 19, zvanične smernice javnog zdravstva preporučile su razna ograničenja. One najbitnije svode se na sledeće: nosite maske, održavajte dva metra razmaka, ne provodite više od 15 minuta u blizini drugih, naročito ne u zatvorenom prostoru, ne stvarajte gužve i redovno provetravajte prostoriju u kojoj se nalazite.

Sve je više naučnih dokaza o prenošenju kovida 19 putem vazduha, do kog dolazi kad se zarazne kapljice aerosola razmenjuju udisanjem zajedničkog vazduha u zatvorenom. Uprkos tome još uvek nisu donete sigurnosne smernice koje uključuju sve relevantne varijable, prenosi tportal.

Uz pomoć aplikacije COVID-19 Indoor Safety Guideline prilagođavanjem specifikacija prostorije, brzine ventilacije i filtracije, upotrebe maske, respiratornih aktivnosti i tolerancije na rizik, možete videti kako najbolje ublažiti prenos kovida 19 u različitim zatvorenim prostorima.

Na primer – ako podesite da ste u učionici na predavanju na kom svi nose maske, sede i šapuću, a u njoj je 10 ljudi, oni će biti pod rizikom posle četiri dana. U crkvi u kojoj ljudi ne nose maske, stoje i pričaju, i unutra ih ima 50, posle 39 minuta postaju potencijalno zaraženi.

KOMENTARIŠI