Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani i u Velikom Gradištu

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani i u Velikom Gradištu

SREBRNO JEZERO, Foto: Urban City

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su do sada u osam gradova u Srbiji, a za sada nema obolelih od groznice Zapadnog Nila.

Komarci zaraženi virusom su registrovani u Beogradu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu radi nadzor i ispitivanje komaraca, a tokom juna rađeno je uzorkovanje na teritoriji 17 beogradskih opština, Nišu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Subotici, Somboru, Požarevcu i Velikom Gradištu.

“Primenom PCR testa utvrđeno je prisustvo genoma virusa groznice Zapadnog Nila u tri uzorka iz Beograda, po dva uzorka iz Šapca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada i u po jednom uzorku iz Velikog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice”, rečeno je Tanjugu u Zavodu za biocide.

Za zaprašivanje komaraca nadležne su lokalne samouprave, a u Beogradu suzbijanje radi Zavod za biocide.

Oni kažu da se obavili zaprašivanje komaraca na svim lokacijama gde je otkriven virus Zapadnog Nila.

Zaprašivanje komaraca u Velikom Gradištu, 1. jul 2019, Foto: Urban City

Rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke.

Simptomi bolesti javljaju se tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.
Kod oko 80 odsto inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma.
Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja.

Kod malog broja obolelih javljaju se teške komplikacije kao što su upala moždanica i upala mozga.

U Institutu “Batut” kažu za Tanjug da nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila među ljudima.

Podsećaju da je to sezonsko oboljenje koje se najčešće prenosi ubodom zaraženog komarca i koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca.
Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod ljudi na teritoriji naše zemlje krajem jula meseca 2012. godine od kada se i sprovodi intenzivan sezonski nadzor nad groznicom Zapadnog Nila.
Sezonski nadzor u humanoj populaciji počeo je 1. juna i trajaće do prve polovine novembra.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji do 29. juna nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Kako bi se smanjio rizik od prenošenja bolesti iz Batuta podsećaju da su važne mere lične zaštite od uboda komaraca kao što je upotreba repelenata, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom kada je najveća aktivnost komaraca, kao i zaštitne mrežice na prozorima.

KOMENTARIŠI