Kombi prevoznici su pre nekoliko dana objavili da su sa resornim ministarstvom postigli dogovor i da će moći nesmetano i dalje da prevoze putnike. U Ministarstvu građevinarstva, međutim, tvrde da oni više neće moći da se bave ovom delatnošću na način kako su i oni i njihovi korisnici navikli. Prevoz od vrata do vrata ipak neće biti dozvoljen. Vlasnici će kombi vozila moći da iznajmljuju turistima, glumcima, muzičarima u organizovanim turama. To im omogućava Zakon o turizmu iz 2009. godine, ali je potrebno da se preregistruju.

 Dakle, oni koji se bave rentiranjem vozila i vozača moći će da nastave po starom, a oni koji su prevozili putnike od vrata do vrata i “sakupljali” ih po gradu, kako tvrde nadležni, neće više moći to da rade. Neće smeti ni da se reklamiraju da voze do određenih destinacija, svakog dana u određeno vreme.

U Zakonu o javnom prevozu putnika, koji se primenjuje od polovine februara, stoji da se javnim prevozom putnika ne mogu baviti vlasnici vozila sa manje od deset sedišta i nadležni tvrde da od toga nema odstupanja. Kombi prevoznici se ipak nadaju da će uspeti da održe staru formu poslovanja, tako što će i sa putnicima na međunarodnim linijama potpisivati ugovor o iznajmljivanju vozila.

– Ne očekujemo da će biti značajnijih izmena u radu u odnosu na dosadašnju praksu – kaže Igor Nestorović, iz Udruženja kombi prevoznika. – Putnici će moći da se dogovore i da ih sve povezemo sa lokacija na kojima žive ili sa jedne dogovorene adrese.

Da bi im to moglo biti omogućeno naslućuje se i iz odgovora Ministarstva građevinarstva na pitanje “Novosti” da li će kombi prevoznici moći i dalje da se bave prevozom putnika u inostranstvo, na primer, do aerodroma u Budimpešti ili do Beča.

Oblik njihovog angažovanja definiše se ugovorom između naručioca i pružaoca korisnika usluge – odgovorili su nam u Ministarstvu građevinarstva. – Ukoliko matični zakon ne predviđa takva ograničenja, stranke su slobodne ugovorom o iznajmljivanju definisati obim usluge. Ministarstvo trgovine i turizma je nadležno za tumačenje i sprovođenje svog Zakona. Sa aspekta države, bitno je da ne bude pružanja usluge od strane neregistrovanih, neevidentiranih fizičkih i pravnih lica, bitno je da se plaćaju porezi i doprinosi kako za zaposlene, tako i na evidentirani i ostvareni promet.

IZNAJMLjIVANjE BEZBEDNO

NA pitanje kako su kombi vozila preko noći postala bezbedna i šta je sa svim njihovim nedostacima na koje su ukazivali, poput nepostojanja tahografa, reda vožnje i nedovoljnog broja sedišta, u Ministarstvu građevinarstva odgovaraju:

– Aspekt bezbednosti spominjali smo iz ugla obavljanja javnog linijskog i vanlinijskog međunarodnog prevoza koji podrazumeva održavanje registrovanih linija, praćenje radnog vremena vozača koji voze svakog dana, kao i predviđeni odmor. Kod iznajmljivanja vozila sa vozačem nema stajanja na stanicama ni svakodnevno registrovanih linija i polazaka, nema izmene putnika u vozilu zbog izlazaka na stajalištima. Nismo dozvolili niti ćemo dozvoliti mogućnost obavljanja javnog linijskog međunarodnog prevoza putnika kombijima.

KOMENTARIŠI