Stiže elektronski zdravstveni karton

Stiže elektronski zdravstveni karton

Uvođenjem ovog kartona znatno će se olakšati rad i lekarima, ali i lečenje pacijenata.

Posle zdravstvenih knjižica, u Srbiji će sredinom ove godine biti uvedeni i elektronski kartoni u kojima će svi podaci o pacijentu lekarima biti dostupni na jednom mestu.

U elektronskom kartonu će se, pored osnovnih ličnih podataka, naći i krvna grupa pacijenta, spisak svih propisanih i podignutih lekova, podaci o bolestima od većeg javno-zdravstvenog značaja, podaci o alergijama, liste svih pregleda kod lekara specijaliste, prijema u bolnicu, snimanja na aparatima sa izveštajima, kao i liste zakazanih i izvršenih operacija.
– Uvođenjem ovog kartona znatno će se olakšati rad i lekarima, ali i lečenje pacijenata. Ovo će biti posebno od koristi kada je u pitanju neki hitan slučaj. Takođe, elektronski karton bi trebalo da sadrži i spisak svih skenera ili količine drugih zračenja koje je neko primio. Elektronski karton neće imati podatke o tome da li je neko donor organa – kaže izvor Kurira i dodaje da je predviđeno da samo izabrani lekar ima uvid u sve, dok će ostali doktori moći da vide samo one podatke koji su mu potrebni za lečenje.

1 KOMENTAR

  1. Nema nista od toga jos koje vreme, kad u srbiji pola ambulanti nema stabilnu internet vezu sto je osnvni preduslov za funkcionisanje sistema,a kamoli sve ostalo. A u vecini dz postoji vec elek karton i obican karton pa se vodi dupla administracija. A inspekciju iz min zdravlja i fonda samo interesuje postojanje pisanog kartona i to je svetinja jos uvek za njih…

KOMENTARIŠI