Kompanija Arriva Litas, deo Deutsche Bahn-a, vodećeg svetskog provajdera usluga transporta i logistike, od petka 1. marta 2019. godine, nema pravnog osnova za pružanje usluge prevoza u gradsko-prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Požarevca za decu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta s obzirom na to da je ugovor koji je sa Gradom Požarevac zaključen na period od godinu dana prestao da važi 28. februara 2019. godine. Donošenje odluke Grada Požarevca o izboru najpovoljnijeg ponuđača očekuje se u narednih nekoliko dana. Arriva Litas, kao društveno odgovorna kompanija, ublažiće posledice lošeg planiranja i neorganizovanosti naručioca i neće ostaviti učenike bez prevoza do odluke Grada Požarevca o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Arriva Litas posebno ističe da je tenderska dokumentacija koju je objavio naručilac, grad Požarevac, za novi ugovor od godinu dana, izmenjena tri dana pre isteka roka za dostavljanje ponuda, tako što su ukinuti svi relevantni kriterijumi koji govore u prilog ozbiljnosti ponuđača, svi standardi u vezi sa kvalitetom, zaštitom životne sredine, bezbednošću i zdravljem na radu, kao i relevantne finansijske, tehničko-tehnološke i kadrovske reference ponuđača za ovako odgovoran i ozbiljan posao.

Arriva Litas je samo u poslednjih godinu dana uložila tri miliona evra u izgradnju nove radionice za održavanje vozila i renoviranje autobuske stanice u Požarevcu, a u poslednjih 13 godina od privatizacije društvenog preduzeća DP Litas uloženo je oko 30 miliona evra, a sve sa ciljem podizanja kvaliteta transportne usluge i poštovanja gore pomenutih standarda. Tome u prilog govori i nagrada koju je Regionalna privredna komora Braničevskog okruga dodelila Arrivi Litas za poseban doprinos razvoju privrede i regiona u sektoru usluga za 2018. godinu.

Od privatizacije DP Litas 2006. godine, vlasnici privrednog društva Veolia Litas iz Francuske i sadašnji vlasnik DB (Deutsche Bahn) Nemačka nisu odneli ni jedan dinar od dividenda (zarada) iz Republike Srbije, već su isključivo ulagali u dalje investicije, a naročito u Braničevski okrug i Požarevac.

Arriva Litas ne može da učestvuje u nadmetanju u kome se ne vodi računa o bezbednosti dece, kvalitetu prevoza i bezbednosti putnika, ali će zato svim sredstvima, u zakonitom postupku, do krajnjih instanci, osporavati motive, postupak i odluku Grada Požarevca da jedini uslov za učešće na javnoj nabavci za prevoz učenika osnovnih i srednjih škola bude isključivo najniža cena.
Arriva Litas će nastaviti da pruža uslugu prevoza u međumesnom saobraćaju u Požarevcu i ovim putem se zahvaljuje svim svojim putnicima koji su ostali lojalni, navodi se u saopštenju za medije.

KOMENTARIŠI