Saopštenje za javnost Gradskog odbora Demokratske stranke Požarevac

Saopštenje za javnost Gradskog odbora Demokratske stranke Požarevac

Demokratska stranka je kao osnivač Saveza za Srbiju, učestvovala u kreiranju “Sporazuma sa narodom” koji je proistekao iz jasno definisanih zahteva upućenih opoziciji na protestima “1 od 5 miliona”, koji se već više od dva meseca održavaju širom Srbije.

Jedan od ključnih zahteva građana koji protestuju i jedna od ključnih tačaka sporazuma, jeste bojkot sednica lokalnih skupština – Skupštine AP Vojvodine, kao i Narodne skuštine, zbog jasne namere režima da onemogući bilo kakvu parlamentarnu debatu, ukine mogućnost vođenja demokratskih diskusija i obesmisli samu suštinu predstavničke demokratije. Građani su bili jasni u svom zahtevu da bi dalje učešće na sednicama predstavljalo davanje legitimiteta prividu parlamentarizma u Srbiji u kojoj su te institucije pretvorene u ispostave stranke na vlasti.

Naši odbornici, poslanici i narodni poslanici su često bili najglasniji i najhrabriji borci za demokratiju u skupštinama u kojima su predstavljali građane i najoštriji kritičari vlasti na svim nivoima. Međutim, postavlja se pitanje legitimiteta koji svojim učešćem na sednicama dajemo skupštinama koje vlast pokušava da pretvori u paravan za urušavanje institucija.
Shodno tome, odbornici Demokratske stranke u lokalnom parlamentu, će kao i naše kolege odbornici i poslanici u svim predstavničkim telima u Republici Srbiji, bojkotovati narednu sednicu parlamenta zakazanu za sredu, 6. mart, kao i sve naredne sednice, a u skladu sa okolnostima i zaključcima navedenim u “Sporazumu sa narodom”.

Podsećamo, bojkotom sednica parlamenta naši odbornici ne prestaju da budu predstavnici naroda, već će se samo forma našeg budućeg delovanja promeniti. Naša odbornička grupa ostaje otvorena za sve predloge i sugestije građana uz pomoć kojih možemo da utičemo na aktuelnu politiku lokalne vlasti, navodi se u saopštenju GrO DS Požarevac.

KOMENTARIŠI