PRVA SEZONA kompleksa Tvrđava Golubački grad počinje sutra, 15. marta

PRVA SEZONA kompleksa Tvrđava Golubački grad počinje sutra, 15. marta

Obnova srednjovekovne Golubačke tvrđave koštaće 8, 1 milion evra što je za 2,6 miliona evra više nego što je predviđeno prvobitnim projektom, potvrdila je Austrijska razvojna agencija, ADA, koja sprovodi obnovu ovog spomenika od izuzetnog značaja.

U ponedeljak je potvrđeno za Urban City da start sezone počinje u sredu, 15. marta. Radno vreme kompleksa do kraja aprila biće od 10.00-17.00, od maja do kraja avgusta od 9 do 19.00 časova. Tokom septembra radno vreme će biti od 10 do 18 časova, a u oktobru do 17.
Tokom novembra i decembra radno vreme će biti od 10 do 15 časova.

Obnova Golubačke tvrđave počela je u septembru 2014, a trebalo je da se završi pre pola godine. Zbog kašnjenja radova, rok je produžen do kraja 2017. godine.

Kada je u junu istekao rok, od predviđenih 6,5 miliona evra potrošeno je 5,9 miliona, a neiskorišćena sredstva tada vraćena u fondove EU koja finansira čitav projekat.golubacka tvrdjava

Vizitarski centar je u jesen 2016. počeo sa radom i za to vreme ovaj turistički kompleks oko Golubačke tvrđave posetilo je više od dve hiljade turista, od kojih su većina stranci.

vizitarski centar golubac
Vizitarski centar

Zaposleni u Vizitarskom centru planiraju da sa početkom sezone 15. marta  obogate turističku ponudu kako bi se zadržao veliki broj turista koji prođu kroz Golubac i kako bi neki dan duže ostali u ovom gradu na Dunavu. U turistčkoj ponudi je i Arheološki park, Turski Haman i Rimska kuća.

Golubačka tvrđava se nalazi 4 km istočno od Golupca. Podignuta je na strmim liticama, na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Tvrđavu su izgradili Rimljani u I veku nove ere. Pred najezdom Huna došlo je do uništavanja tvrđave da bi je kasnije obnovio rimski car Justinijan. Golubačka tvrđava se u 14. veku pominje kao mađarski grad. Posle boja na Kosovu tvrđavu osvajaju Turci,

Nakon toga se na vlasti smenjuju još Srbi i Mađari. Nakon smrti despota Stefana, 1427. godine, Golubac je trebalo da pripadne Ugarskoj, ali ga preotimaju Turci i drže ga do 1444. godine, kada prelazi pod vlast despota Đurđa Brankovića. Turci ga ponovo osvajaju 1458. godine i, uz manje prekide, drže sve do početka 19. veka. Prema legendi Golubačka tvrđava je dobila ime tako što je u jednoj njenoj kuli bila zatočena vizantijska princeza Jelena, koja je da bi ublažila tugu i samoću puštala golubove. Po drugoj legendi, ime tvrđave potiče od lepe devojke po imenu Golubana, kojoj je turski paša donosio svilu i bisere ne bi li se udala za njega.

Kako je ona sve to odbijala paša je naredio da se kazni tako što će biti vezana za stenu u Dunavu, gde je ostala do smrti. Golubačka tvrđava je imala strateški značaj i sagrađena je tako da je pogodna za borbu hladnim oružjem.

Kasnije, u vreme artiljerije tri jugozapadne četvrtaste kule su obzidane spoljnim ojačanjima. Ponegde se mogu videti i topovski otvori. Kapela u prizemlju jedne četvrtaste kule u sredini Golubačke tvrđave, svedoči o srpskom prisustvu. Kapela ima niše za oltar, đakonion i proskomidiju, sve okrenuto ka istoku pa se može prepostaviti da je bila deo pravoslavnog hrama.

Tokom tridesetih godina 20. veka kroz tvrđavu je probijen magistralni put. Usled podizanja nivoa Dunava nakon izgradnje hidroelektrane Đerdap, najniži delovi utvrđenja su potopljeni.

KOMENTARIŠI